dinsdag 8 april 2014

Onderhoud altijd je CMS

Indien je een website hebt die gebruik maakt van een Content Management Systeem (CMS), dan is het noodzakelijk dat je net zoals software, regelmatig updates uitvoert. Het is daarom belangrijk om te weten wat er gebeurt als jij jouw CMS niet updatet. Zo kunnen hackers misbruik maken van websites met een verouderd CMS en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. 


Waarom is updaten zo belangrijk?


De ontwikkelaars van jouw CMS voegt regelmatig nieuwe functies toe in een update. Wanneer je een update installeert, zorg je er op deze manier alleen niet voor dat je deze functies kunt gebruiken, maar hierdoor kun je ook nieuwe plugins blijven installeren. Maar dit is natuurlijk de enige redenen om je CMS te updaten. De belangrijkste reden om je CMS te updaten is te voorkomen dat je website gehackt wordt.


Hoe gaan de meeste hackers te werk?


Alle CMS-systemen zijn opgebouwd uit meerdere script die belangrijk zijn voor de werking van je website. Maar deze scripts kunnen op een gegeven moment echter een beveiligingslek bevatten. Via de zoekmachines zoeken hackers naar websites met een bekend beveiligingslek.


Zo kunnen de hackers via het beveiligingslek data uit je database stelen, verwijderen en eventueel schadelijke software verspreiden via jouw website. Daarnaast zal de browser van je bezoekers een waarschuwing geven dat jouw website niet veilig is, wanneer er schadelijke software aangetroffen is.


Kan ik zelf ook nog iets doen?


Wanneer het beveiligingslek ontdekt is zullen de ontwikkelaars snel een nieuwe versie van het CMS uitbrengen. Door deze update te installeren kun je voorkomen dat hackers alsnog gebruik maken van het beveiligingslek op jouw website. Daarom kun je het beste regelmatig jouw CMS en plugins updaten naar de nieuwste versie.


Als jouw website al is gehackt, dien je een back-up van de website terug te plaatsen. Een back-up maak je door regelmatig de data van jouw website op je computer op te slaan. Het is echter verstandig om de back-up bijvoorbeeld op een harde schijf te plaatsen in plaats van op je computer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten