vrijdag 16 mei 2014

Domeinnaam kopen of verkopen

Als je een domeinnaam hebt die je wil kopen of verkopen, dan is het belangrijk dat je hier de waarde van vast gaan stellen. Dit is niet iets wat je zomaar doet, maar er zijn wel richtlijnen die je kunnen helpen om de waarde van de domeinnaam vast te stellen. Er dient gekeken te worden naar de herkenbaarheid, maar ook naar de positie in de zoekmachines, de lengte van de domeinnaam en de extensie. Deze factoren bij elkaar bepalen met name de waarde van je domeinnaam. Als een domeinnaam op dit moment in gebruik is, dan heeft het een meerwaarde ten opzichte van een domeinnaam welke niet wordt gebruikt.


Bepaalde de waarde van je domeinnaam


Het eerste waar naar gekeken dient te worden is de herkenbaarheid. Als een domeinnaam verwijst naar een product of een dienst, of welke symbool staan voor een merk dan zijn ze vaak veel waard. Als de domeinnaam uit een pakkende zin bestaat of gemakkelijk te onthouden is, dan heeft dat een positieve invloed op de waarde. Wanneer een domein ook relevant is voor een interessante branche dan is het nog meer waard. Een tweede factor waar naar gekeken moet worden is de positie in de zoekmachines. Als een domein hoog in de zoekmachines staat, dan is er een grotere kans op toestroom van bezoekers. De waarde kan daarom hoog zijn als hij hoog genoteerd staat op bepaalde zoektermen. Een derde factor waar naar gekeken moet worden is de extensie. De .com extensie heeft een hogere waarde dan een landdomein. Dan is de nog de lengte waar naar gekeken moet worden. Als een domein langer is dan zes of zeven tekens dan zakt de waarde van een domein. Hoe langer de domeinnaam is, hoe sneller iemand een fout kan maken. Korte domeinnamen zijn ook makkelijker te onthouden.


Domeinnaam beïnvloeden


Er zijn verschillende factoren die de waarde van de domeinnaam beïnvloeden. Daarom kan er aan de hand van bovenstaande factoren een berekening worden gemaakt of een schatting van wat er verdiend zou kunnen worden aan een bepaalde webshop of website.


Onderhandelen over de prijs


Een domeinnaam kopen of een domeinnaam verkopen, je zal het altijd met de andere eens moeten worden over de prijs. Daarbij komt nog een aspect dat je niet het risico wil lopen dat je je geld niet krijgt of dat je je domeinnaam niet krijgt. Als het om een klein bedrag gaat of je gaat onderhandelen met een partij welke voor jou al vertrouwd is, dan kun je rechtstreeks wisselen. Het is wel van belang dat je beschikt over informatie van de tegenpartij, zoals adresgegevens, een telefoonnummer en een identificatiebewijs (bijvoorbeeld een kopie van een paspoort of een bewijs van inschrijving van de Kamer van Koophandel). Er kan een transferovereenkomst op worden gesteld welke door beide partijen ondertekend dient te worden. Als het dan mis gaat kun je de wederpartij traceren en eventueel juridische stappen zetten als de ander de afspraak niet nakomt.


Dure domeinnaam


Er zijn natuurlijk ook domeinnamen die veel geld op kunnen leveren en veel kosten. Daarom kun je bij de verkoop of koop van dergelijke domeinnamen het beste gebruik maken van de Trusted Third Party (TTP). Dit is de onafhankelijke partij die door beide partijen wordt vertrouwd. De TTP kan dan handelen als tussenpersoon. Dan moet de koper het bedrag dat is overeengekomen overmaken op de rekening van de transferdienst en de verkoper moet de domeinnaam overdragen aan de TTP. Wanneer beide zijn ontvangen zal de dienst het geld storten op de rekening van de nieuwe eigenaren en de domeinnaam overdragen. De TTP rekent hier ook een bedrag voor, de hoogte van dat bedrag hangt af van de hoogte van de overnamesom. De transferdienst welke veel mensen kennen en welke veel wordt gebruikt is Escrow.com.



Domeinnaam kopen of verkopen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten