donderdag 29 mei 2014

PHP Syntax

Wat PHP is, is al uitgelegd in het vorige artikel. Maar wist je dat PHP erg eenvoudig is om te schrijven? Als je enige ervaring hebt met een programmeer- of scriptingtaal zal je niet veel moeite hebben met de PHP code en deze kun je snel herkennen. Je kunt de meeste basisaspecten snel onder de knie hebben. De mensen die C of C++ als achtergrond hebben zullen de syntax vaak al herkennen. PHP is gratis maar ook de software om PHP te kunnen schrijven is helemaal gratis. Je kunt net als bij HTML de PHP code schrijven met een zogenoemde editor. Er zijn ook mensen die de kladblok gebruiken. Maar een editor is toch prettiger werken omdat het de eigenschap heeft van color highlighting. De editor kan bepaalde stukken van de code een afwijkende kleur geven. Hierdoor kun je de code beter overzien. Een voorbeeld van een color highlighting is dit:


if (!empty($_POST["submit"]) // Code om ingevuld formuliertje te verwerken else // Toon formuliertje ?>


 


Er zijn nog meer voordelen om voor editors te kiezen in plaats van voor de Kladblok. Bij de editors heb je een aantal handige tools tot je beschikken. Je kunt bijvoorbeeld een matching brace vinden. Dit wil zeggen dat je één of selecteert en dat de editor vervolgens de correspondeerde brace geeft. Er is nog een voordeel en dat is dat je met een editor een heel project kunt beheren. Hierdoor heb je een bepaalde vrijheid wanneer het gaat over de parsing van de codes of het gebruik van diverse servers. Maar ook wanneer je verschillende servers voor verschillende projecten gaat gebruiken. Meestal zit er achter de editor een FTP programma, dit maakt het werken nog gemakkelijker.


 


Gratis editor


Je kunt gebruik maken van de gratis editor PHP Coder Pro! Het is altijd belangrijk dat de server een bestand gaat herkennen als php bestand zodat het naar de script machine verzonden kan worden. Het bestand dient daarbij de juiste extensie te hebben. Dit kunnen verschillend extensies zijn en welke dat zijn hangt af van de instellingen van de server. Maar .php is in ieder geval in orde. Je voorbeeldbestanden kun je het beste opslaan als bestandsnaam.php.


 


PHP en HTML


Je kunt de PHP code tussen de HTML code zetten. Dit wil dus zeggen dat je de HTML code ook in kunt typen in de PHP editor die je hebt gedownload. Je moet dan wel aan de server duidelijk maken dat een bepaald deel van het .php bestand PHP code is. Dit kan door voor de PHP code de openingstag <?php te zetten en de code af te sluiten met?>. Je kunt de PHP code ook omsluiten met de tags <?en?>. Maar dit kan ook tot verwarring leiden omdat ASP deze ook gebruikt. Er kan ook worden gekozen voor de openingstag <SCRIPT LANGUAGE=php> en de sluittag </SCRIPT>, maar deze worden in de praktijk niet zo vaak gebruikt.


 


Variabelen


Een variabele kan gezien worden als een stukje geheugen met een bepaalde inhoud. Het wordt geïdentificeerd met de naam van de variabele. Hierbij kan de inhoud bestaan uit een stukje tekst (strings) of een getal (integers of doubles). Er zijn ook meer ingewikkelde variabelen mogelijk, waarbij je kunt denken aan booleans, arrays of objecten zijn in PHP mogelijk. Als je een variabele gaat gebruiken kun je de naam van de variabele typen voorafgegaan door het dollarteken $. Er wordt dan gesproken over dat de naam van de variabele case-sensitive is en dat wil zeggen dat $naam niet hetzelfde is als $Naam. De naam van de variabele mag alleen bestaan uit letters, cijfers en een underscore (_). Een paar voorbeelden van goede namen zijn bijvoorbeeld $naam, $_naam, $naam_1 en 3. Bij de waarde van de variabele gaat het over de laatste toekenning. Het toekennen wordt gedaan door de statement:


$variabele_naam = “waarde”; ?>


 


Een statement moet met een ; af worden gesloten. Het is ook de bedoeling dat je in de HTML iets terugstuurt naar de browser van de bezoeker. PHP heeft hier functies voor en dat zijn echo “tekst”; en print “tekst”;.


 


PHP in de praktijk


Als je met PHP in de praktijk aan de slag wilt gaan, is het belangrijk dat je gaat ontdekken wat je er allemaal mee kunt. Met bovenstaande tips kun je alvast gaan oefenen en ontdek je wat er allemaal kan. Het beste is het dat je de tijd gaat nemen om te ontdekken wat je opties zijn en hierdoor kun je beetje bij beetje alles leren en kun je straks veel met PHP bereiken. Er zijn ook veel mensen die met PHP gaan oefenen, je kunt hiervoor altijd gratis tools downloaden. Het voordeel hiervan voor jou als gebruiker is dat het geen geld hoeft te kosten en ten tweede is het verstandig omdat je hierdoor kunt oefenen en mocht het iets zijn, dan kun je altijd uitbreiden.


 


Oefenen of cursus volgen?


Wie meer over PHP wil leren kan een cursus volgen, maar je kunt ook op internet handleidingen vinden waar je mee kunt oefenen. Je kunt hierdoor veel te weten komen over PHP want er wordt gewerkt met goede voorbeelden die je meteen inzicht geven in hoe het allemaal werkt. Door veel te oefenen maak je je de regels eigen en heb je het sneller door dan je denkt.



PHP Syntax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten