woensdag 28 mei 2014

Wat is CGI-hosting?

CGI is een vorm van hosting en CGI staat voor Common Gateway Interface. Met deze vorm van hosting kun je een computerprogramma laten praten met een HTML programma. Deze programma’s worden geschreven om verschillende aspecten te kunnen regelen, hierbij kun je denken aan de communicatie in chatruimten, tellers en online formulieren.


 


CGI hosting


Je kunt CGI hosting kiezen en dan kun je CGI scripts laten draaien op je hostingpakket. Je kunt dan de CGI-bin directory plaatsen van je hostingaccount: /home/jedomeinnaam.nl/cgi-bin/. Er zijn verschillende mogelijkheden, bij Starthosting wordt er gebruik gemaakt van SuEXEC. Dit wil zeggen dat de scripts draaien onder de user en group waartoe het behoort. Het voordeel is dat de bestanden die een CGI-script aanmaakt, automatisch ‘jouw’ eigendom worden. Als er geen SuEXEC is dan zou een gebruiker nobody zijn en dan heeft niemand toegang tot die bestanden. SuEXEC is ook veiliger in het gebruik in verband met eventueel verkeerd geschreven CGI-scripts. Je kunt je CGI-scripts draaien in de map /home/jedomeinnaam.nl/cgi-bin. Er kan dan gevraagd worden om CHMOD-rechten te geven aan de bestanden van CHMOD 755 voordat het werkt. Een andere optie is dat je uit iedere DIR binnen /home/jedomeinnaam.nl/www/ CGI gaat draaien (tot twee levels diep in een folder ‘cgi-bin’ genaamd). De voorkeur wordt gegeven aan de /cgi-bin/ directory. De bestanden die zich buiten deze directory bevinden hebben de extensie .plof.cgi.


 


Meer informatie


Starthosting levert op de CGI scripts geen support. Er is wel een pagina met serverpaden en bestandslocatie waar tips worden gegeven. Het uploaden van de CGI-bestanden gaat via de FTP in ASCII op de hostingaccount. Als je het binair hebt gedaan dan werken je bestanden niet op je hostingaccount. De directory waarin het bestand staat of het bestand zelf, mogen nooit op chmod 777 staan. Dit moet je terugzetten op chmod 755.


 


Wat is CHMOD?


Veel gebruikte webservers hebben standaard een beveiliging op alle bestanden. Maar de eigenaar kan de beveiliging aanpassen. Dit noemen we permissies (rechten) en CHMOD is dan een commando om deze te mogen wijzigen. Het kan zijn dat je de rechten voor een bepaalde directory of voor een bepaald bestand wil veranderen, dan kun je het beste het FTP programma openen. Je klikt dan met de rechtermuisknop op de bestanden of de mappen die je wil aanpassen. Je klikt vervolgens op ‘Change File Attributes’ of op ‘CHMOD’. Er opent zich dan een scherm.


 


Wat doe je met CHMOD?


Je kunt met CHMOD de rechten instellen van een bestand of een directory. Veel gebruikte formats van CHMOD zijn: CHMOD 644 – standaard voor alle bestande en CHMOD 755 – voor uitvoerbare (CGI) bestanden. Je kunt zelf uitrekenen welke CHMOD jouw bestand nodig heeft.


  • Wil je dat het bestand uitvoerbaar zijn: +1

  • Wil je dat het bestand schrijfbaar zijn: +2

  • Wil je dat het bestand leesbaar zijn: +4

  • Het eerste getal staat voor de ‘owner’ (jijzelf).

  • Het tweede getal staat voor de ‘group’ (waar jij en alle andere klanten lid van zijn).

  • Het derde getal staat voor de ‘world’ (de rest, de wereld).

 


Voorbeeld


Als je zelf een bestand wil lezen en aanpassen en je wil dat bezoekers alleen je tekst kunnen lezen dan kies je CHMOND 644 bestand.ext. Als je zelf het bestand wil lezen en aanpassen en uitvoeren, en bezoekers mogen het alleen lezen en uitvoeren dan kies je voor CHMOD 755 bestand.ext.



Wat is CGI-hosting?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten