maandag 19 mei 2014

Privacy op het internet, wat gebeurt er met jouw gegevens?

Privacy op het internet is iets wat de laatste tijd vaak in het nieuws is. Vooral door de afluisterpraktijken van de NSA en wekelijkse DDoS-aanvallen op grote websites beginnen steeds meer Nederlanders zich te beseffen hoe belangrijk privacy op het internet is.


Zo gaat het doorontwikkelen van technologieën steeds verder door en vaak kunnen de regels omtrent privacy het vaak niet bijhouden. Vaak geef je je gegevens snel weg, omdat het simpelweg gevraagd wordt.


Facebook en Google zijn grote voorbeelden die bezig zijn met big data collection. Zo mag je gratis gebruikmaken van al hun diensten, maar daarvoor in ruil willen ze wel graag je gegevens, interesses en browsergeschiedenis weten. De vraag is echter wat wordt de data nu precies voor gebruikt? Voor de één maakt het veel uit wat er met hun privacy op het internet gebruikt, terwijl ander het niet zoveel uit maakt.


Vooral de Europese overheden doen hun best om de wetgeving rondom privacy op het internet up-to-date te houden, maar ook zij tasten wel eens in het duister. Want wat mag nu eigenlijk wel en niet met privacy op het internet? 


Wet Bescherming Persoonsgegevens


Deze wet beschermt eigenlijk je privacy in Nederland en wereldwijd. Zo staat er in de Wet Bescherming Persoonsgegevens wat er wel en niet mag en wat je rechten zijn wanneer je gegevens zonder instemming van jou toch worden gebruikt. Zo heeft iedereen recht op informatie en inzage in je gegevens, maar ook het recht op verzet tegen gebruik van deze gegevens.


Wat gebeurt er met je gegevens als je een domeinnaam of hosting wilt aanvragen?


Indien je van plan bent om hosting of een domeinnaam aan te vragen, dan zullen er uiteraard persoonsgegevens gevraagd worden. Hierdoor wordt het duidelijk wie nu eigenlijk de rechtmatige eigenaar is van wat er aangevraagd is. Maar deze gegevens worden uitsluitend gebruikt ten behoeve van de dienstverlening. Zo kun je denken aan belangrijke melding rondom je website of een verlening van een domeinnaam die eraan zit te komen.


Echter kun je dan wel jezelf afvragen welke gegevens van jou of je bedrijf op het internet terecht komen als je een domeinnaam registreert. Het domeinnaam wat aangevraagd wordt al op de naam de houder te komen staan. SIDN de landelijke toezichthouder en verstrekker van de .nl-domeinnaam kan de gegevens van het .nl-domeinnaam aanvragen. De gegevens die SIDN dan kan opvragen zullen je naam en e-mailadres zijn.



Privacy op het internet, wat gebeurt er met jouw gegevens?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten