vrijdag 30 mei 2014

Weg met je verleden, Google helpt

Als anderen wat over je te weten willen komen hebben ze alleen Google nodig en dan kan het zomaar zijn dat er foto’s en verhalen over je verschijnen. Maar is dat verleden tijd? Google heeft namelijk een formulier gelanceerd waarmee Europeanen kunnen vragen om de online zoekresultaten met persoonlijke gegevens te verwijderen. Eerder deze maand heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie een uitspraak gedaan en daar speelt Google nu op in. Er is gezegd dat ‘bepaalde’ gebruikers de zoekmachines moeten kunnen vragen om de zoekresultaten van de zoekopdrachten waarin de naam voorkomt te verwijderen.


 


Over wie gaat het?


Er wordt gesproken over bepaalde gebruikers. Daarbij gaat het er over dat de zoekresultaten ontoereikend, irrelevant of niet langer relevant zijn. Deze links naar de oudere documenten kunnen dan op aanvraag worden verwijderd. Wie dit wil moet online een formulier invullen en een kopie van de legitimatie meesturen. Alle aanvragen worden individueel beoordeeld. De reden dat zij hier voor kiezen is omdat zij het niet automatisch willen regelen.


 


Is weg ook echt weg?


Als je iets echt weg wil krijgen kan dat alleen als je de primaire bron vraagt om de URL te verwijderen. Bij Google wordt er altijd vanuit de zoekmachine verwezen naar de originele plek van het artikel op internet. Als daar niet langer naar wordt verwezen wil dat niet zeggen dat alle gegevens ook echt verdwenen zijn. De originele link is er dan namelijk nog. Google zorgt er voor dat zij er niet meer naar verwijzen.


 


Verwachting


De verwachting is dat er wel veel mensen gebruik van maken. Hierdoor zullen ze het bij Google ook drukker krijgen omdat alle aanvragen individueel worden beoordeeld. Dit geeft een goed beeld van de huidige situatie en zo kunnen zij de aanvragen beter beoordelen. Het is nog even afwachten of er veel mensen gebruik van maken en hoe Google de aanvragen beoordeeld.



Weg met je verleden, Google helpt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten