donderdag 22 mei 2014

XMPP providers stellen een ‘verplichte’ encryptie in

Afgelopen maandag heeft een grote groep XMPP providers een manifest ondertekend. Een manifest houdt in dat alle XMPP providers een versleutelde verbinding gaan gebruiken.


Wat houdt XMPP eigenlijk precies in?


XMPP is eigenlijk een protocol waar cijfers en geschreven taal in een code omgezet wordt. Bij de ontvanger wordt de code weer omgezet in een taal die leesbaar is. Zo wordt XMPP dan ook vooral gebruikt bij het verzenden van berichten en er zijn dan ook veel bedrijven die XMPP diensten verlenen. Sommige providers doen dat tegen betaling, terwijl andere het juist gratis aanbieden.


Doordat een grote groep XMPP providers nu een manifest hebben afgesloten, zijn ze nu verplicht om de XMPP code te versleutelen. Voor buitenstaanders wordt het zo een stuk moeilijker om berichten af te tappen.


Na het ondertekenen van het manifest werd er al direct overlegd door een grote groep providers over mogelijke vervolgstappen. Zo werd bijvoorbeeld het gebruik maken van certificaten die door autoriteiten uitgegeven worden. Maar toch was er veel weerstand bij deze plannen, omdat het vooral hoge kosten met zich meeneemt. Dat terwijl andere providers niet akkoord gaan met de plannen uit principe.


Zo lijkt het internet beetje bij beetje steeds veiliger te worden, maar hoe veilig voel jij je nu op het internet?



XMPP providers stellen een ‘verplichte’ encryptie in

Geen opmerkingen:

Een reactie posten