vrijdag 30 mei 2014

Wordpress: Het Administration Panel

Als je WordPress hebt geïnstalleerd kun je gebruik maken van een weblog. Je gaat als eerste inloggen op het beheersysteem, dit wordt ook wel het Administration Panel genoemd. Vervolgens log je in met de gegevens die na de installatie van WordPress in het beeld stonden. Deze gegevens heb je ook via de e-mail binnen gekregen. Als je in bent gelogd kom je uit op het admin gedeelte van WordPress. Het Administration Panel bied je de mogelijkheid om nieuwe berichten te schrijven en te publiceren, je kunt de instellingen van je blog aanpassen, je kunt plugins activeren en je kunt nieuwe themes activiteiten activeren en bestaande themes bewerken.


 


Nederlands of Engels?


In het Administration Panel is alles in het Engels geschreven. Voor veel mensen is dat meestal geen probleem maar het zou ook fijn zijn als je het in je eigen taal kunt lezen. Het is gemakkelijker dat je in het begin de software in het Engels gebruikt. Er zijn ook mensen die liever met de Nederlandse taal werken. Dit kan ook. Je kunt de Nederlandse vertaling van WordPress altijd vinden op .nl.wordpress.org. Je kunt daar een vertaalbestand downloaden met de naam nl_NL.mo. Je vindt hier ook de stappen die je moet nemen om het te installeren. Er zijn twee opties om het Admin gedeelte van WordPress in de Nederlandse taal te krijgen. Je gaat het .mo-taalbestand uploaden naar de map wp-content/languages/. Als die map niet bestaan dan maak je deze eerste aan. Of je verandert in het bestand wp_config.php de regel define (‘WPLANG’, ”); in: define (‘WPLANG’, ‘nl_NL’); en dan upload je het bestand naar de server. Dan zie je dat het beheergedeelte in het Nederlands is. Soms moet je de pagina herladen. Bezoekers zien je op website wel het de Engelstalige termen.


 


Dashboard


Als je in bent gelogd in het Administration Panel begin je bij het Dashboard. Hier kun je de meest recente reacties op je blog vinden, je ziet hier ook de incoming links, statistieken over de posts, pagina’s, categorieën en reacties, het laatste nieuws over WordPress en je kunt vanuit het dashboard snel een post schrijven en vervolgens publiceren via Quickpress.


 


Blog bezoeken


Als je helemaal bovenaan het scherm kijkt zie je aan de linkerkant de naam van je blog en een link waarmee je je site kunt bezoeken. Als je op de link klikt dan krijg je je site te zien. Dit is ook hetgeen wat de bezoekers zien als zij op je site terechtkomen. Maar hoe is de site opgebouwd? We noemen de lay-out die je op de site ziet een theme. Deze zal het uiterlijk van de pagina’s bepalen, waaronder de kleuren, de opbouw van het menu, de header en de footer. Aan de linkerkant van het scherm in Administration Panel zie je een menu en daar staan panels in. Je kunt via het menu navigeren tussen diverse functies.


 


WordPress in de praktijk


Inmiddels weet je al wat meer over WordPress. Als je de installatie hebt voltooid kun je het beste zelf gaan oefenen zodat je weet wat bovenstaande allemaal wil zeggen in de praktijk. Je kunt er op je gemak doorheen lopen en ontdekken wat jouw mogelijkheden zijn met dit programma want je ontdekt er steeds meer mee.



Wordpress: Het Administration Panel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten