maandag 19 mei 2014

Google ontwikkelt tool om jezelf uit de zoekresultaten te halen

Google heeft laten weten in een persbericht dat het bezig is aan een online tool om jezelf uit de zoekresultaten te laten filteren. Deze tool wordt ontwikkeld naar aanleiding van de uitspraak van het Europees Hof. De uitspraak hiervan liet weten dat burgers het recht hebben om ‚vergeten’ te worden.


Google is een tool aan het ontwikkelen waarbij het makkelijker is om toegang te geven tot de procedure om zoekresultaten van jezelf te kunnen filteren. De tool zal het proces moeten gaan automatiseren omdat Google voorziet dat het straks een leger aan medewerkers nodig heeft om toekomstige verzoeken af te kunnen handelen. 


Vorige week heeft het Europese Hof al laten weten dat zoekmachines persoonlijke informatie van mensen niet meer mogen tonen wanneer dit niet meer relevant is of wanneer dit de privacy van de persoon schendt.


Toekomstige tools worden verder uitgebreid


Google heeft ook laten weten dat er al enkele tools beschikbaar zijn die mensen de mogelijkheid kunnen geven om bepaalde informatie zoals handtekeningen, bankgegevens en paspoortnummers uit te laten filteren. De internationale nieuwsservice IDG laat weten dat de tool verder geautomatiseerd zal worden.


Echter heeft Google wel laten weten in een e-mail dat het nog zeker een paar weken zal duren voordat het de werking en de logistiek eromheen op order heeft. DPA, de Duitse databeschermingsorganisatie, heeft laten weten dat het pleit voor een bredere en Europese afstemming over de criteria van onder het recht om te kunnen worden vergeten moet vallen.


We willen graag weten wat jullie van deze stap vinden! Zal de tool straks misbruikt worden door bijvoorbeeld oplichters die hun duistere zaakjes willen verbergen?



Google ontwikkelt tool om jezelf uit de zoekresultaten te halen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten