donderdag 29 mei 2014

Wat is RSS?

Bij RSS gaat het over een toepassing van XML, deze wordt gebruikt om links naar informatie op de website beschikbaar te stellen naar anderen. Dit kunnen bezoekers zijn, maar het kunnen ook andere websites zijn die gebruik maken van de links. In het Engels wordt er bij RSS gesproken over syndicated content. Via een RSS feed wordt er een link gemaakt naar (nieuwe) informatie die op je website beschikbaar is. Anderen kunnen deze links dan gebruiken. Een andere webmaster kan dan de links automatisch op laten nemen in de voorpagina van zijn eigen website. De bezoekers van jouw website kunnen dan via de RSS reader een RSS bestand ophalen en zij kunnen dan meteen zien of er nieuwe informatie op je website staat.


 


Informatie op het web


Je kunt op het web veel verschillende soorten informatie vinden. Je kunt deze informatie bekijken als lijsten, te denken aan de zoekmachine, nieuwskoppen en onderwerpen op een forum bijvoorbeeld. Als je veel op internet zit, dan maak je dagelijks gebruik van een vast aantal websites. Als er niets nieuws op de website staat, verlaat je de website weer en de volgende keer kijk je of er wel wat nieuws is toegevoegd. Dat is lastiger als je veel websites moet bekijken want dit kost veel tijd. Maar door RSS te gebruiken kun je het je bezoekers makkelijker maken. Als je een nieuw artikel hebt geschreven dan kun je mensen die interesse hebben in de pagina als item op laten nemen in het RSS bestand van de site. Wanneer deze bezoekers een RSS feed bekijken dan zien ze via de RSS reader dat er wat nieuws is verschenen op je site. Zij drukken dan op de knop en kunnen dan het nieuwe artikel op je website lezen. Ze hoeven hier geen browser voor te openen. Je zou de RSS feed kunnen vergelijken met een nieuwsbrief. Echter is het verschil dat je als bezoeker geen e-mail op hoeft te geven als je de RSS feed gaat lezen. De RSS reader bepaalt hoe informatie in de feed weer wordt gegeven.


 


Afkortingen RSS


Er bestaan verschillende afkortingen voor RSS: Rich Site Summary, Really Simple Syndication en RDF Site Summary.


 


Ontdek RSS


Wil je graag ontdekken wat je met RSS kunt doen en wil je weten of het nuttig is voor jouw website? Dan kun je het beste zelf diverse RSS feeds bekijken en ontdekken wat je kunt doen met de RSS reader. Je kunt het beste eerst RSS reader downloaden. Als je dit programma hebt geïnstalleerd kun je aan de slag en oefenen. Meestal zit er een handleiding bij hoe het werkt en dan kun je stapsgewijs bekijken of het je goed bevalt. Voor veel websites is RSS een goede toevoeging, als je je bezoekers ook wat meer wil bieden, dan kun je die keuze nu ook maken en RSS toevoegen. Maar eerst meer er over lezen en ontdekken wat het allemaal kan betekenen voor je website, voor jou en je bezoekers.



Wat is RSS?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten