donderdag 29 mei 2014

Nieuwe consumentenwet 2014 voor webwinkels

Vanaf 13 juni 2014 zal er een nieuwe consumentenwet ingaan. Door deze aangepaste wetgeving zullen er een aantal veranderingen voor webwinkels in werking treden. In dit artikelen zullen we alle belangrijkste veranderingen voor je opsommen.


Wanneer zal de nieuwe wet ingaan?


Op 13 juni 2014 zal de nieuwe wet ingaan. Alle overeenkomsten die op of na die datum gesloten zijn vallen onder de nieuwe wet. De oude wet zal blijven gelden voor de overeenkomsten die vóór 13 juni 2014 zijn gesloten. Maar geldt de nieuwe wet ook wanneer ik alleen zakelijke klanten lever? 


Nee, in dat geval zullen de nieuwe regels niet voor jou gelden. Deze zien alleen toe op aankopen van consumenten. De ACM is belast met de handhaving van de nieuwe wet en wanneer je niet voldoet aan de wet, loop je kans om een boete te krijgen van deze instantie.


Hoe zit het met mijn bestelknop, garantie en herroepingsrecht?


De nieuwe consumentenwet schrijft voor dat een knop met de tekst: Bestelling met betalingsverplichting in ieder geval goed is, maar er zijn andere mogelijkheden. Voor de consument moet het in ieder geval mogelijk zijn om door op de button te klikken een bestelling te plaatsen en dan over kan gaan tot betalen. Echter is dit wellicht wel een onduidelijke richtlijn, maar wel iets om rekening mee te houden.


Zo bieden veel webwinkels standaard garantie, maar ben je ook verplicht om de consument hierover te informeren? Vanaf 13 juni 2014 ben je als webwinkeleigenaar verplicht om de consument uitleg te geven over conformiteit oftewel wettelijke garantie.


Dat betekent dat je aan de consument verplicht bent om uit te leggen wat de consument mag verwachten van de garantie op de producten. Zo mag een consument uiteraard meer verwachten van een product van een aantal honderd euro, dan van een product van een paar euro.


Dan is er nog de herroepingsrecht. Klopt het bijvoorbeeld dat de consument een langere bedenktijd krijgt? Ja dat klopt inderdaad. Vanaf het moment dat de consumentenwet ingaat heeft de consument 14 kalenderdagen in plaats van 7 werkdagen herroepingsrecht.



Nieuwe consumentenwet 2014 voor webwinkels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten