zondag 1 juni 2014

Tekstopmaak op website

Als je veel teksten publiceert op je website is het belangrijk dat je meer weet over tekst schrijven en over de tekstopmaak. Er zijn namelijk verschillende tags die je kunt gebruiken als je je website gaat maken en je leert hier wat de effecten zijn van de tags op je pagina.


Body


In de BODY staat de inhoud van de pagina. Alle tekst die tussen de<BODY>en</BODY>staat, verschijnt in het scherm wanneer je de pagina op de browser gaat bekijken. Er zijn nog tags die je kunnen helpen om wat meer structuur aan te brengen en je tekst op te maken. Hierdoor krijg je een overzichtelijke pagina en je kunt het zo mooi maken als je zelf wil.


Headings en paragrafen


Er zijn zes verschillende headings (koppen) die je kunt gebruiken. Deze zijn genummerd van één tot en met zes. Eén is de grootste kop. Een heading tag kan bijvoorbeeld zijn: begintag:<H1>eindtag:</H1>. H3 is ongeveer de normale tekstgrootte. De headings zet je in als koptekst.


Er zijn paragrafen die je kunt gebruiken. Als je lege ruimten hebt in je HTML code (zoals spaties en enters) dan worden deze weergegeven als een enkele spatie in de HTML pagina. Hierdoor hoef je niet te letten op de lengte van de zinnen. Soms is het prettig als je structuur aan gaat brengen in je teksten. Dit kan door middel van paragrafen. Dit doe je dan door met de <P> tag te beginnen. De paragraaf begint dan op een nieuwe regel en dit doe je door een lege regel er boven vrij te hebben gehouden. De eind tag is </P>. Deze hoef je niet te gebruiken. De browser snapt namelijk bij de <P> dat de eerste paragraaf is afgelopen en de nieuwe paragraaf begint. Deze tag heeft ook een attribuut, dit is de align. Hiermee kun je aangeven of de tekst in de paragraaf left, center of right uitgelijnd wil hebben. De align is standaard ingesteld op left.


<P align=”center”>De tag als je de paragraaf in het midden wilt uitlijnen</P> <P align=”right”>De tag als je de paragraaf rechts wilt uitlijnen</P>


Als je andere tekst of andere elementen in het midden van de pagina uit wil lijnen dan kun je dit doen met de tag <CENTER> en sluit de tag met </CENTER>.


 


Tekststijlen


Er zijn een aantal tekststijlen die je kunt gebruiken, deze worden hieronder weergegeven:


Met de <B> tag komt er een vetgedrukte tekst.

Met de <I> tag komt er een schuingedrukte tekst.

Met de <U> tag komt er een onderstreepte tekst.

De tags hebben ook eindtags: </B>, </I> en </U>.



Tekstopmaak op website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten