vrijdag 11 juli 2014

Aanvallen cybercriminelen zorgen voor andere kijk op zaken




De afgelopen tijd is er steeds meer aandacht voor aanvallen waar Nederlandse providers en hun klanten last van hebben. Uit onderzoek blijkt ook dat de security bedrijven veel uiteenlopende signalen afgeven. Maar de vraag is nu, is het internet dan nog wel veilig te gebruiken? Er worden veel berichten geplaatst op internet, maar professionals hebben het continu over een rode draad en dat is de wijze waarop we tien jaar eerder dachten over veiligheid. We zijn toe aan een nieuwe visie over veiligheid, dat is een aspect waar we het in ieder geval allemaal over eens lijken te zijn.


Huidige situatie

FireEye komt met een huidige situatie, de security lijkt nog teveel op een massieve ring van bunkers, zoals de Franse Maginotlinie. Als er terug wordt gekeken naar de Maginotlinie in 1940, dan kan er gezegd worden dat het nu geldt voor de bestaande security modellen. Het gaat er om dat vijanden er met een grote boog om heen lopen, en dan komen ze vanzelf uit op een plaats waar de bescherming zwak is. Dit beeld kun je jezelf beter voorstel als je ziet hoe vaak een hack op getrapte wijze plaatsvindt. Er wordt niet direct gekozen voor het aanvallen van het hoofddoel van de server. Maar er wordt gekozen voor de nodige tussenstappen via zwakke schakels.


FlexibiliteitFireEye pleit daarom voor meer flexibiliteit en dat je ook niet verbazen, ze gebruiken hiervoor de term “thinking outside the sandbox”. Er zijn een paar dingen die de kleinste hoster kan gebruiken om zelf meer alert te zijn. Je moet weten dat aanvallen steeds vaker langs andere routes worden ingezet en dat wil zeggen dat ook partijen die heel laag in de keten zitten een target kunnen zijn. Blijf daarom extra alert. Het is van belang dat je weet wanneer er iets niet goed gaat zodat er actie ondernomen kan worden.




Aanvallen cybercriminelen zorgen voor andere kijk op zaken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten