dinsdag 29 juli 2014

De geschiedenis van de cloud




Het idee achter de cloud is natuurlijk ergens begonnen en het is dan ook een veelomvattend concept. In dit artikel zullen we je meer vertellen over de oorsprong van de cloud en hoe dit concept eigenlijk uitgegroeid is tot wat we vandaag onder cloud verstaan.


Het ontstaan van de cloud


Wat veel mensen niet weten is dat de cloud in de jaren vijftig is ontstaan. De grote bedrijven en universiteiten kregen in de jaren vijftig van de beschikking over grote mainframe computers. Medewerkers en studenten konden toen via zogenaamde terminals werken, wat tegenwoordig thin clients genoemd.


Om efficiënter met de beschikbare capaciteit en middelen om te gaan, begon met met meerdere gebruikers tegelijkertijd aan een mainframe te werken. Dit werd time-sharing genoemd en het zorgde toen voor een hogere efficiëntie van de nog peperdure computers, waardoor de investering sneller terugverdiend werden.


De visie


De Amerikaanse computerspecialist John McCarthy zag in 1961 al dat de rekenkracht van computers en applicatie een soortgelijke manier beschikbaar zouden worden als elektriciteit en water. De visionair bedoelde daarmee dat we er alleen gebruik van konden maken, zonder dat we daarvoor de hardware hoeven aan te schaffen. Eigenlijk precies hoe we de cloud nu gebruiken.


Time-sharing werd tot aan de jaren negentig een beproefd concept en de technologisch vooruitgang zorgde ervoor dat er steeds meer mogelijkheden kwamen. Een voorbeeld daarvan is een Virtual Private Network oftewel VPN. Hiermee werd de bandbreedte van verbindingen voordeliger en efficiënter ingezet worden.


Dit was precies in de tijd waarin internet aan zijn opmars begon, want iedereen kon ineens verbindingen maken met servers over de hele wereld. De wereld werd zo een gigantisch netwerk en deze stap was meer dan noodzakelijk voor de opkomst van cloud computing.


Ongebruikte capaciteit wordt cloudoplossing


Later werden computers steeds beter en werden datacenters steeds groter. Zo lanceerde Salesforce in 1999 de bekende SaaS-oplossing voor bedrijven.


Computers werden steeds beter en datacenters werden steeds groter. In 1999 lanceerde Salesforce de bekende SaaS-oplossing voor bedrijven. Deze ontwikkeling zette de deur open voor het leveren van softwareoplossingen via het internet. Rackspace lanceerde in 2006 onze eigen cloud.


Later volgden nieuwe soorten, zoals private en hybrid clouds. Inmiddels kan de cloud gebruikt worden om de software (SaaS), het platform (PaaS) en de infrastructuur (IaaS) optimaal in te zetten. De populariteit groeit nog steeds, omdat er nu eenmaal veel voordelen te behalen zijn door het gebruik ervan.




De geschiedenis van de cloud

Geen opmerkingen:

Een reactie posten