zaterdag 12 juli 2014

Gezamenlijke aanpak DDoS aanvallen




Sinds de jaren negentig heeft BIT al ervaring met het zich wapenen tegen (D)DoS aanvallen. In die tijd hosten zij een aantal IRC servers die ware (D)DoS magneten bleken te zijn. Maar in de loop der jaren zijn de aanvallen geavanceerder geworden. Er worden veel geïnfecteerde computers ingezet van mensen die het niet eens weten, zodat er maar zoveel mogelijk rommel naar het slachtoffer in kwestie gestuurd kan worden. Het zou kunnen gaan over veel bandbreedte, maar soms zijn het geavanceerdere aanvallen die met minder bandbreedte toch een dienst onderuit weten te halen.


Gerichte aanvallen

De aanvallen van tegenwoordig zijn vaak gericht tegen normale betaalde diensten. Het even onbereikbaar maken voor alles buiten Nederland is dan geen optie. Je weet immers ook niet tegen wie of wat de volgende aanval is gericht. Dit is niet onopgemerkt gebleven bij leveranciers van netwerkapparatuur. Een groot deel van hen heeft speciale appliances op de markt gebracht die bedoeld zijn voor het afslaan van DDoS aanvallen. Het is een goed idee, maar er zijn helaas ook wat nadelen die hierbij horen. Daardoor is het voor veel ISP’s onhaalbaar om deze apparatuur aan te schaffen. Het is erg dure apparatuur. Dit is op zich ook logisch want het gaat over apparatuur die veel bandbreedte aan moeten kunnen en de afzetmarkt is klein.


Maar een ander aspect wat ook als probleem gezien wordt is dat er verschillende soorten DDoS aanvallen zijn en dat elke leverancier zijn eigen sterke en zwakke punten heeft. Dit probleem heeft men geprobeerd op te lossen en daarom zijn een aantal ISP’s bij elkaar gekomen en is er vanuit de stichting NBIP de Nationale Wasstraat (kortweg NaWas) opgezet. Het bestaat uit een verzameling centraal opgestelde apparatuur met een hele dikke verbinding naar de buitenwereld. NBIP is een stichting zonder winstoogmerk. Het geld dat overblijft na de exploitatie gaat terug naar de deelnemers.




Gezamenlijke aanpak DDoS aanvallen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten