donderdag 24 juli 2014

Curator verslag 123 Cloud




Er is een eerste faillissementsverslag gepubliceerd door de curator van het failliete 123 Cloud. In het verslag staat een aantal opvallende zaken. Marco van den Akker was de eigenaar en had grote plannen. Echter, deze plannen heeft hij niet waar weten te maken. Daarnaast uit de curator ook kritiek op de handelswijze van Van den Akker. Mede door externe financiering was het bedrijfsmodel gebaseerd op een jaarlijkse exponentiële groei. Van den Akker dacht dat het mogelijk was om bij de start van de onderneming in 2013 een omzet van 300 miljoen euro te kunnen behalen.


Oorzaak faillissement 123 Cloud

Maar het bleef niet alleen bij externe financiering. Er zou een WBSO subsidie aangevraagd worden en een tweetal aandeelhouders staken geld in het bedrijf. Het bleek echter niet mogelijk om de subsidie aan te vragen omdat de adviseur, die deze aanvraag zou indienen, niet betaald kon worden. Ook de aandeelhouders trokken zicht terug. Er waren echter al wel kosten gemaakt. Onder andere voor lease, huur en personeel. Volgens de curator is dit de belangrijkste oorzaak van het ten gronde gaan van het bedrijf. Ook de omzet bleef achter. De bestuurder kon potentiële klanten er moeilijk van overtuigen om hun data extern op te slaan.


Meer opvallende zaken

Er is de curator nog iets opgevallen. Van den Akker heeft namelijk in 2013 zijn eenmanszaak VDA Hosting aan 123 Cloud overgedragen. Hierin werden privé schulden van meer dan 90.000 euro meegenomen. De ingebrachte activa lag een stuk lager, namelijk op 34.000 euro. De curator zegt dan ook dat 123 Cloud deze verplichtingen absoluut niet kon dragen. Door deze schulden is het jonge bedrijf nog verder in de problemen gebracht. Deze overname, met de schulden, is ook een belangrijke oorzaak voor het faillissement van 123 Cloud.


Daarnaast was de curator ook kritisch over hoe Van den Akker zijn klanten op de hoogte had gebracht over het naderende faillissement. De curator zegt dat er begrip is voor het feit dat de bestuurder de belangen van zijn klanten heeft willen beschermen, meer dat aan de andere kant de doorstart van de onderneming illusoir is geworden.


Relaties Cloud 123

123 Cloud had 300 relaties komt in het verslag naar voren. Het bedrijf werkte echter met een prepaid-model. Er waren slechts 15 vaste klanten. Het bedrijf heeft 173 crediteuren waar het meer dan 350.000 euro schuldig aan is. Tot het moment van verslaglegging hebben 6 crediteuren vorderingen ingediend, voor in totaal iets meer dan 80.000 euro. 123 Cloud heeft niet de beschikking over veel bezittingen. Wel zouden er nog een aantal licenties voor cloud-software zijn, met in totaal een waarde van 1500 euro. De apparatuur die in het datacentrum staat zou zijn geleased. De domeinnaam en de merknaam zijn privé eigendom van Van den Akker.




Curator verslag 123 Cloud

Geen opmerkingen:

Een reactie posten