vrijdag 25 juli 2014

Cybercriminaliteit heeft flinke impact op economie




Het Amerikaanse Center for Strategic and International Studies(CSIS) heeft een onderzoek gedaan. Er is onderzoek gedaan in samenwerking met McAfee naar de economische gevolgen van cybercriminaliteit. Uit het onderzoek blijkt dat cybercriminaliteit een flinke impact heeft op de wereldeconomie. Jaarlijkse wordt de Nederlandse economie door deze vorm van criminaliteit, ongeveer 8,8 miljard euro aan schade toegebracht. Het rapport heeft de naam ‘Net Losses – Estimating the Global Cost of Cybercrime’ gekregen. Wereldwijd lopen de kosten op tot meer dan 325 miljard dollar. Het schadebedrag van Europa is zo’n 53 miljard euro, waar er in potentieel ongeveer 150.000 banen verloren gaan.


Economische waarde

Nationale economieën en bedrijven leiden de grootste schade door deze vorm van criminaliteit. Dat heeft een negatieve werking op bepaalde zaken. Bijvoorbeeld de handel, de economische groei en het concurrentievermogen. CSIS meldt dat naar schatting ongeveer 20% door cybercriminaliteit wordt onttrokken van de totale economische waarde die wordt gehaald via internet. De internet economie zorgt jaarlijks voor ongeveer 2 biljoen euro aan waarde.


Bestrijden cybercriminaliteit

Wim van Campen, vice president van Noord en Oost Europa van McAfee zegt dat het bestrijden van cybercriminaliteit een positief effect heeft op de economie. Verder zegt de vice president dat de online criminaliteit sterk is toegenomen in de laatste jaren, daarmee is de economische schade dus ook steeds groter geworden. Maar er is iets aan te doen. Bijvoorbeeld door de publieke en private sector beter samen te laten werken en er voor te zorgen dat de internationale samenwerking op dit gebied wordt geïntensiveerd. Daarnaast meldt Wim van Campen dat er meer werk wordt gemaakt van het verzamelen van data over cybercriminaliteit en het registreren van deze data. Op deze manier kunnen er beter beslissingen worden genomen over het beleid dat moeten worden gevolgd, ook kunnen de risico’s beter in kaart worden gebracht. Daarnaast zijn de middelen om intellectueel eigendom en financiële informatie te beschermen aanwezig. Als de middelen goed worden ingezet, zullen er nieuwe mogelijkheden ontstaan. Daardoor zal de werkgelegenheid weer toenemen.


Schade van cybercriminaliteit

De gevolgen van cybercriminaliteit zijn vooral op het gebied van intellectueel eigendom zeer groot. Sommige landen lijden hier grote schade onder. Sommige landen zijn namelijk afhankelijk van het ontwikkelen van intellectueel eigendom. Er gaan namelijk flink wat banen verloren, de handel neemt af en het inkomen wordt minder. De schade kan oplopen tot een relatief hoog percentage van het BBP. Uit het rapport blijkt dat het voor Nederland zelfs om een percentage van 1,5 gaat van het BBP. Nederland is daarmee één van de hoogste landen. Echter, dit kan ook komen omdat andere landen geen goede en actuele cijfers hebben van cybercriminaliteit.


Ontwikkeling

Op verschillende manieren leiden organisaties onder cybercriminaliteit. Er is een voorbeeld bekend van een Europees bedrijf dat ontdekt dat de andere partij al exact wist wat hun ondergrens was. Er is een ontwikkeling gaande. Cybercriminelen richten zich steeds meer op het stelen van bedrijfsinformatie. Daarmee worden de beurskoersen beïnvloed.


Herstelkosten

Er moeten ook herstelkosten worden gemaakt als er cybercriminaliteit is gepleegd. Ook de kosten van bijvoorbeeld de reputatie die hersteld dient te worden, vallen hieronder. Maar ook het verlies van klanten en allerlei acties en procedures die in werking moeten worden gezet kosten natuurlijk veel geld. Er moeten lekken worden opgespoord en gedicht, dat kost natuurlijk tijd en geld. Er zijn voorbeelden bekend van bedragen met betrekking tot herstelkosten die in de miljarden liepen. Deze kosten liggen soms zelfs nog hoger dan de directe schadekosten.




Cybercriminaliteit heeft flinke impact op economie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten