maandag 28 juli 2014

Rusland looft beloning uit voor kraken Tor-netwerk




Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een beloning uitgeloofd voor de mensen die in staat zijn om het Tor-netwerk te kraken en de methode met de Russen willen delen. Mensen die daar toe bereid zijn, kunnen een beloning van bijna 85.000 euro tegemoet zien.


Het Tor-netwerk stelt gebruiker in staat om anoniem over het internet te surfen, waarbij de verbinding versleuteld wordt en waarbij het onmogelijk is om te achterhalen wie de gebruiker is en waar de gebruiker vandaan komt.


Tor is dan ook erg populair in landen waarbij de overheid het minder heeft met de vrijheid van meningsuiting en waar het internet aan banden gelegd wordt. In Rusland zal volgende maand een nieuwe wet van kracht zijn, waarin staat dat alle bloggers met meer dan 3000 bezoekers per dag moeten registreren bij de overheid. De bloggers kunnen dan erop rekenenen dat alles wat ze schrijven onder een vergrootglas wordt gelegd. Zo hebben de meeste Russische media geen persvrijheid en moeten ze ook het nieuws brengen op een manier die door de overheid opgelegd is.


Deze groep bloggers gebruiken Tor dan ook om onder deze wet uit te komen. Zo kunnen ze de website buiten Rusland hosten en zelf via het Tor-netwerk het blog onderhouden. Tenzij de overheid straks in staat is om het Tor-netwerk te kraken en de versleuteling ongedaan kan maken.


Zo waren twee Amerikaanse onderzoekers al eerder in staat om het Tor-netwerk te kraken en zouden dit presenteren op de Black Hat-conferentie, maar hebben de presentatie toentertijd ingetrokken zonder opgaaf van redenen. Eerder liet de NSA ook al weten veel interesse heeft in het kraken van het Tor-netwerk.




Rusland looft beloning uit voor kraken Tor-netwerk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten