maandag 21 juli 2014

Google past privacy-beleid aan




De echte-namen-beleid van Google werd ongeveer drie jaar geleden ingevoerd en eigenlijk maakt het gebruikers onmogelijk om op Google Plus te zijn onder een pseudoniem. Google had als reden dat dit de voorwaarde was om de authenticiteit en transparantie van Google Plus te behouden. Google Plus zou hierdoor een grote community worden van „echte mensen”.


Veel kritiek volgde, want bij de aankondiging van de maatregel zorgde toen voor veel opschudding en ontreddering bij Google Plus-gebruikers van het eerste uur. Zo waren er veel redenen te bedenken waarom iemand liever anoniem wilt blijven op social media. Om een poging te doen dat het Google Plus-profiel een ingang wordt bij de grote massa, werd het ook gekoppeld bij aan andere Google-diensten zoals Youtube. Bij veel gebruikers schoot dit in het verkeerde keelgat.


Geen concurrentie


Tot nu heeft Google Plus nog geen potten gebroken in de concurrentiestrijd met Facebook en Twitter. Maar veel mensen denken nog steeds dat het echte-namen-beleid zich probeerde te onderscheiden van Twitter en Facebook.


Op dit moment wordt Google Plus vooral gezien als een extra kanaal om blog te promoten. De verplichting om Google Plus te gebruiken onder je echte naam, heeft er voor gezorgd dat veel bloggers het als promotiekanaal voor hun website gebruiken.


De aanpassing van het privacy-beleid zal er niet toe leiden dat Google Plus anders gebruikt zal worden, want voor vele gebruikers is dat nu te laat. Daarnaast zullen veel gebruikers Google Plus blijven gebruiken in functie van een bedrijfspagina. Vooral voor zoekmachine optimalisatie kan het zeker geen kwaad om actief te zijn op een social media platform wat nauwe banden heeft met een zoekmachine.


Wanhoopspoging?


De zoekgigant heeft dan ook zijn excuses aangeboden om de verwarring en de vele onnodige moeilijke situaties tegen te gaan. Met de verandering in het beleid hoopt google het platform toegankelijker te maken en hierdoor ook nieuwe gebruikers aan te trekken. Nieuwe gebruikers kunnen dit dan in alle anonimiteit.




Google past privacy-beleid aan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten