dinsdag 15 juli 2014

Netneutraliteit moet uitgebreid worden




Google en Facebook hebben in een gezamenlijke verklaring laten weten dat netneutraliteit moet gelden voor vaste én mobiele providers en bovendien de interconnectiemarkt beschermen tegen machtsmisbruik door isp’s.


Zo hebben ze aangegeven samen met tientallen bedrijven laten weten dat de Amerikaanse telecomwaakhond FCC de netneutraliteit opnieuw moet gaan beschermen en zelfs belangrijk moet gaan uitbreiden. Dit stelt de Internet Association, wat een grote coalitie van webbedrijven zoals Facebook, Google, eBay, Yahoo en Netflix.


Machtsmisbruik op interconnectiemarkt


Voorheen golden de FCC-regels die de rechter in januari ongeldig verklaarde, maar alleen voor vaste providers en alleen op hun netwerk. Zo moet niet alleen de netneutraliteit ook voor mobiele operators gaan gelden, maar de waakhond moet ook de interconnectiemarkt tussen access providers en transit- en contentdiensten gaan aanpakken, eist de organisatie met webbedrijven.


Echter zijn er steeds meer grote providers die hun interconnectiecapaciteit met partijen zoals YouTube, Level 3, Cogent en Netflix uit te breiden. Ze willen namelijk geld zien, omdat deze partijen veel verkeer dumpen dat de boel dichtslibt, laten de partijen in een verklaring weten. Echter zorgt dit conflict ervoor dat abonnees haperende streams hebben, ongeacht hoeveel bandbreedte ze ook hebben.


Sluwe vorm van afknijpen


Voor al het toenemende verkeer hebben de klanten van de isp’s natuurlijk al betaald. Zo is geld vragen voor interconnectie eigenlijk eten van twee walletjes eten en het creëert vooral een tolweg voor rijke webbedrijven.


Dat is net zo schadelijk als het direct blokkeren of afknijpen van verkeer van klanten, aldus de Internet Association. Eerder hield Netflix al een vergelijkbaar betoog voor ‘sterke netneutraliteit’.




Netneutraliteit moet uitgebreid worden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten