woensdag 30 juli 2014

Wat zijn de verschillen tussen VPS en cloud?




Met cloud is er van alles mogelijk en dat wist je dat al. Zo zijn er ook verschillende cloudtypes, maar wat is nu het verschil ten opzichte van VPS? Dit leggen we in dit artikel graag uit.


De eigenschappen van een VPS


Virtual Private Servers geeft eigenlijk aan wat een VPS is. Een VPS is namelijk een privé server voor je waar je van virtualisatie optimaal gebruik van maakt. Maar niet iedereen hebben de volledige capaciteit van de steeds krachtiger en grotere servers nodig.


Met virtualisatie maak je het mogelijk om de grote servers op te delen in meerdere en kleinere servers. Zo kun je op een virtuele manier meerdere servers inrichten op één fysieke server en worden deze servers verdeeld aan de hand van de boette van de betrokken applicaties, processen of personen. Dit zorgt dus voor ruimte- én kostenbesparing.


Het grote voordeel van een VPS is dat je hiermee verschillende besturingssystemen naast elkaar kunt draaien op dezelfde server. Elke virtuele server zijn onafhankelijk en werken naast elkaar. Dit zorgt voor een goede beveiliging en optimale privacy.


Doordat een fysieke server wordt opgesplitst in meerdere virtuele servers, worden ook de resources (rekenkracht, schijfruimte, etc.) verdeeld. Iedere VPS heeft dan ook zijn eigen RAM, harde schijfruimte, besturingssysteem en capaciteit om het dataverkeer aan te kunnen.


Het verschil met de cloud


De cloud werkt op een veel grotere schaal dan een VPS. Een VPS is een onderdeel van een fysieke server en de cloud bestaat uit een compleet ecosysteem van servers die dan al niet gevirtualiseerd zijn. Het uitgebreide netwerk van computers, servers en opslagruimte biedt je daardoor vrijwel oneindige mogelijkheden dankzij de moeiteloze schaalbaarheid.


Als je meer schijfruimte, RAM, hostingservers of iets anders nodig hebt, dan is dat dankzij de schaalgrootte van de cloud geen enkel probleem. Daarnaast hoef je zelf bijna niets te doen, je klikt aan wat je wilt vergroten en je hebt het binnen luttele minuten.


Wanneer cloud en wanneer een VPS?


Wanneer je over een fysieke server beschikt, omdat je de controle wilt houden over de inrichting en het beheer hiervan, dan is een VPS zeker de moeite waard. Je kunt hier websites op hosten, data opslaan en ruimte vrijhouden voor periodieke back-ups.


Draai je applicaties die veel processorkracht vereisen, zoals CAD-software of andere intensieve grafische programma’s, dan kan een VPS te beperkt zijn voor uw organisatie. Ook wanneer u de mogelijkheid open wilt houden om snel te kunnen opschalen is de cloud daarvoor ideaal. Daarmee bespaart u eveneens op hardwarekosten, terwijl u tegelijkertijd uw flexibiliteit behoudt.




Wat zijn de verschillen tussen VPS en cloud?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten