woensdag 16 juli 2014

Microsoft geeft advies zwakke wachtwoorden te gebruiken




Meestal wordt het advies gegeven om een zo sterk mogelijk wachtwoord te kiezen. Maar een zwak wachtwoord is niet per definitie slecht. De Microsoft onderzoeken geven juist aan dat het slim is om zwakke wachtwoorden te gebruiken voor de internetveiligheid. Er is door een aantal wetenschappers gekeken hoe dat gebruikers omgaan met de grote hoeveelheid accounts en wachtwoorden. Veel internetgebruikers gebruiken voor iedere account een uniek en sterk wachtwoord. Volgens deze onderzoekers is het nog niet zo verkeerd om een slecht wachtwoord te gebruiken (de naam van je partner of je geboorteplaats bijvoorbeeld). Dit geldt voor sites waarbij de gegevens de gebruikers letterlijk gestolen kunnen worden.


Veel wachtwoorden

We hebben allemaal veel wachtwoorden die we moeten onthouden en dat kan wel eens lastig zijn. Maar als we voor sites waarvan de gegevens niet zo van belang zijn zwakke wachtwoorden gebruiken, kunnen we voor sites als DigiD en internetbankieren een lastig wachtwoord bedenken en dit onthouden. Er is dan namelijk voldoende hersencapaciteit over om dit bij te houden. Het gevaar is dat veel mensen vaak een wachtwoord bedenken dat ze niet goed kunnen onthouden met het gevolg dat ze niet meer in kunnen loggen.


Meerdere accounts

Wanneer mensen meerdere accounts hebben gebruiken ze wel eens hetzelfde wachtwoord, dat wordt afgeraden. Je kunt daarom beter bekijken waar een sterk wachtwoord van belang is zodat je het daar goed kunt onthouden en altijd in kunt loggen wanneer dat nodig is.


Slechte wachtwoorden op een rijtje

Jarenlang was ‘password’ het meest gebruikte wachtwoord. Echter, in 2013 is het password verslagen door ‘123456’. Dat is het meest voorkomende wachtwoord. Deze gegevens zijn openbaar gemaakt door SplashData. SpashData gebruikt hiervoor gegevens van miljoenen wachtwoorden uit gehackte accounts. Uit de top 10 van slechtste wachtwoorden blijkt dat veel mensen nog wachtwoorden gebruiken die voor de hand liggen.

1. 123456

2. Password

3. 12345678

4. Qwerty

5. abc123

6. 123456789

7. 111111

8. 1234567

9. Iloveyou

10. adobe123




Microsoft geeft advies zwakke wachtwoorden te gebruiken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten