maandag 28 juli 2014

Google heeft meer dan de helft van verwijderverzoeken geaccepteerd




Google heeft laten weten dat het al ruim 91.000 verzoeken heeft ontvangen om webpagina’s te laten verwijderen uit de zoekresultaten heeft gekregen op het recht om vergeten te worden. Zo gaat het om totaal 328.000 webadressen, waarbij Google inmiddels 55% heeft geaccepteerd en deze uit de zoekresultaten gehaald heeft.


Google heeft inmiddels al ruim 180.000 webadressen uit de zoekresultaten verwijderd, omdat mensen rechtmatig verzocht hebben deze te verwijderen. Echter heeft Google ook zo’n 30% van alle verzoeken afgewezen, omdat deze niet rechtmatig zouden zijn. De overige aanvragen heeft Google beantwoord met de vraag om meer informatie in te dienen om tot een goed oordeel te komen of het zoek rechtmatig is of niet. Zo komen er in totaal zo’n 1000 nieuwe verzoeken per dag binnen.


Gesprekken over richtlijnen


Google heeft inmiddels laten weten dat het samen met Yahoo en Microsoft in gesprek is met een werkgroep van privacytoezichthouders om tot een overeenstemming te komen wat de beste werkwijze is om te voldoen aan de uitspraak van het Europese Hof. Het Europese Hof bepaalde eerder dat elke Europese burger het recht heeft om vergeten te worden door de zoekmachines, tenzij een pagina nog steeds relevant of actueel is.


De werkgroep wil in de herfst een richtlijn publiceren voor zowel de zoekmachines als de mensen die verwijderd willen worden. Zodat duidelijk wordt wanneer een zoekmachine het recht heeft om een verzoek te weigeren, anders bestaat dat kans dat mensen bij een afwijzing massaal bij de privacytoezichthouders gaan aankloppen. 


Hoewel de zoekmachines zich niet kunnen vinden in de uitspraak van het Hof moeten ze hier wel gehoor aan geven. Google heeft ervoor gekozen om alle website-eigenaren op de hoogte te stellen van de pagina’s die worden verwijderd. Dit heeft ertoe geleid dat bepaalde voormalige politici die uit de zoekresultaten van Google zijn verwijderd opnieuw onder de aandacht zijn gebracht door uitgevers. Deze politici waren bijvoorbeeld betrokken bij een schandaal en daar is nu niks meer over te vinden in Google.




Google heeft meer dan de helft van verwijderverzoeken geaccepteerd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten