woensdag 30 juli 2014

Een veilige computeromgeving op de werkvloer




Een computernetwerk is tegenwoordig niet meer weg te denken bij bedrijven. De computernetwerken worden voor tal van zaken gebruikt. Zo kan je denken aan de opslag van data, de administratie, het onderhouden van de website, beheer van klantenbestanden en ga zo maar door. Op het netwerk staat dus allerlei informatie. Daarom is het zaak om dit computernetwerk op een goede manier te beveiligen. Zo voorkom je dat hackers de informatie weten te achterhalen, je gaat diefstal tegen en je bent op een goede manier beveiligd tegen virussen. Als je de juiste maatregelen neemt, is je computernetwerk veilig.


Tips computernetwerk beveiligen

Hieronder staan een aantal belangrijke tips om je computernetwerk op een goede manier te beveiligen:

- Een draadloos netwerk moet goed beveiligd zijn, daarmee voorkom je dat onbevoegden toegang krijgen tot je netwerk. Beveilig ook alle computers.

- De fysieke veiligheid van de hardware moet binnen het bedrijf ook in orde zijn. Dat begint al bij de basis. Dus goede sloten op ramen en deuren. Een kluis is aan te raden en schaf veiligheidskabels aan voor de computers.

- Het regelmatig maken van een back-up is noodzakelijk. Als er bestanden verloren gaan kan je een beroep doen op de back-up. Besturingssystemen hebben vaak een ingebouwde functie om dit te doen. De back-up moet op een veilige plek worden bewaard. Ook is het aan te raden dat je buiten je bedrijf ergens een back-up hebt. Als je pand verloren gaat door brand, heb je toch nog een back-up.

- Door je aan te melden bij de Waarschuwingsdienst blijf je op de hoogte van nieuwe virussen en andere bedreigingen.

- Als je te maken hebt gehad met cybercrime, moet je altijd aangifte doen bij de politie. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er informatie van je is gestolen door internetoplichting.

- Een systematische en structurele aanpak is belangrijk voor het beveiligen van je computernetwerk. Allereerst moet er bepaald worden welke apparaten en informatie beschermd moeten worden. Daarnaast moet een plan opgesteld worden, met welke bedreigingen en risico’s kan het netwerk te maken krijgen? Schrijf mogelijkheden uit voor het voorkomen van bedreigingen en eventuele opsporingen. Daarnaast moet er iemand voor verantwoordelijk worden gesteld die deze taken, zo nodig, ook ten uitvoer brengt.

- Een belangrijke tip is het regelmatig organiseren van trainingen voor medewerkers. Op die manier leren ze hoe ze op een goede manier om moeten gaan met alle apparatuur. Er zijn tal van onderwerpen die dan aan bod kunnen komen. Bijvoorbeeld het installeren van updates, het veilig gebruiken van het netwerk en ga zo maar door. Online zijn er ook tal van voorbeelden te vinden waarmee medewerkers aan de slag kunnen gaan.

- Om te kijken of je bedrijf goed beveiligd is tegen criminaliteit, kan je een beveiligingsscan laten doen. Alle digitale aspecten van het bedrijf zullen dan getoetst worden.

- Als je zelf niet de kennis in huis hebt om de beveiliging van je computernetwerk te garanderen, doe je er goed aan om een externe partij in te schakelen. Daarnaast kan je bij collega’s en andere partners altijd handige informatie inwinnen om je bedrijf zo goed mogelijk te beveiligen.

Er is een website waar je de beveiliging van je bedrijfsnetwerk kunt verbeteren, www.digibarometer.nl . Daarnaast kan je ook nog eens advies krijgen.


Wachtwoord beveiliging

Bedrijfsnetwerken zijn vaak beveiligd met een wachtwoord. Een wachtwoord is namelijk zeer belangrijk om het bedrijfsnetwerk op een goede manier te beveiligen. Je wilt natuurlijk niet dat bedrijfsinformatie in handen valt van mensen die er verkeerde bedoelingen mee hebben. Werknemers moeten dan ook op een goede en veilige manier omgaan met wachtwoorden. Daarom is het verstandig om een beleid met betrekking tot wachtwoorden op te stellen. Hieronder staan in aantal zaken die daarin opgenomen kunnen worden:

- Werknemers mogen geen wachtwoorden uitwisselen. Verbied ze daarnaast ook om wachtwoorden zomaar ergens rond te laten slingeren.

- Zorg ervoor dat werknemers sterke wachtwoorden hebben en leg daarbij het belang van een goed wachtwoord uit.

- Alle informatie en wachtwoorden moeten van oude apparatuur worden ontdaan. Een weggegooid bestand is nog niet van de harde schijf verdwenen. Dat is iets wat werknemers moeten weten.




Een veilige computeromgeving op de werkvloer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten