woensdag 30 juli 2014

Het gebruik van internet en e-mail op de werkvloer




Bij bijna alle bedrijven kunnen medewerkers gebruik maken van e-mail en internet. Medewerkers hebben dit vaak nodig om hun werk te kunnen verrichten. Echter, medewerkers kunnen natuurlijk dan ook bezig gaan met privé zaken. De meeste bedrijven staan dit ook wel toe. Echter, het is wel belangrijk om te beseffen dat er een risico aan verbonden is. Er kunnen namelijk door middel van privé gebruik virussen worden binnengehaald. Een beleid met betrekking tot internet en e-mail zal er voor zorgen dat er geen onduidelijkheden zijn. De medewerkers weten daardoor dus waar ze aan toe zijn. Een beleid zal antwoord geven op de volgende vragen:


- Mogen medewerkers e-mail en internet voor privé doeleinden gebruiken? En wanneer?

- Mag er software gedownload en/of geïnstalleerd worden op de computer?

- Welke informatie mogen de medewerkers bekijken? Welke websites mogen ze bezoeken?

- Mag er reclame via e-mail worden verstuurd?

- Mag een zakelijk e-mailadres gebruikt worden voor privé doeleinden?

- Is er goedkeuring nodig voor het versturen van een e-mail?

- Is er toezicht op de gemaakte afspraken en hoe wordt dit geregeld?

- Heeft het gevolgen als afspraken niet worden nageleefd?


Gevoelige informatie

Binnen bedrijven wordt er vaak omgegaan met belangrijke en gevoelige informatie. Je kunt dan denken aan de gegevens van je klanten maar ook van het personeel en bijvoorbeeld financiële gegevens. Dankzij het bedrijfsnetwerk kan je bij de informatie en kan het bewerkt worden. Het kan gebeuren dat deze gegevens verloren gaan, bijvoorbeeld door een brand of hacker. Daarnaast is het mogelijk dat de informatie gestolen wordt. Dat kan natuurlijk grote schade toebrengen aan je bedrijf. Daarom is het zaak om een informatiebeleid op te stellen. De meeste gevaren komen namelijk door slecht handelen van mensen. Een beleid kan er voor zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. Als je een informatiebeleid opstelt, moet je de onderstaande zaken in acht nemen.


- Als een werknemer niet meer voor je bedrijf werkzaam is, moet je niet vergeten om de toegangsrechten te verwijderen.

- Als het nodig is, moet je voor iedere werknemer een eigen gebruikersidentiteit aanmaken. Dit is een vertrouwelijke identiteit die niet doorgespeeld mag worden. Aan de identiteit zitten rechten verbonden. Kijk daarom goed wie welke toegang nodig heeft.

- Toegang tot bepaalde gegevens moeten op basis van een functie worden toegewezen. Een bedrijfseconoom moet bijvoorbeeld toegang krijgen tot de financiële gegevens.




Het gebruik van internet en e-mail op de werkvloer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten