zaterdag 12 juli 2014

Doorlinken van domeinnaam geen handelsnaaminbreuk




Als je een domeinnaam hebt met daarin de naam van een concurrent die je gaat doorlinken naar je eigen, anders genaamde site, is geen handelsnaaminbreuk. Dit heeft de rechtbank Overijssel bepaald. De handelsnaam zou de bedrijfsnaam moeten beschermen tegen het gebruik door concurrenten, alleen geldt dat als zij ook die bedrijfsnaam gebruiken. Als je doorlinkt zou je dat niet doen.


De rechtszaak

De rechtszaak die is gehouden ging over een bedrijf dat handel dreef op de website www.filter-webshop.nl. Het begon allemaal toen een concurrent filterwebsite.nl had geregistreerd en linkte deze door naar zijn eigen site en dit was een andere domeinnaam. Je merkt zelf al op dat de namen erg veel op elkaar lijken, je zou hierdoor in principe op grond van het handelsnaamrecht kunnen optreden. Er mag namelijk geen sprake zijn van naamsverwarring bij twee concurrenten. Dan moet het jongste bedrijf zijn naam aanpassen.


Handelsnaamwet

De Handelsnaamwet eist dat de concurrent de naam als handelsnaam, als bedrijfsnaam gebruikt. Als je hem alleen gebruikt om door te linken dan is dat geen gebruik als bedrijfsnaam. De rechtbank vond een belangrijke factor in deze de beschrijvende namen. Maar er kan wel gezegd worden dat hoe beschrijvend een naam is, dit is formeel geen criterium bij handelsnaaminbreuk. In de praktijk is dat wel zo, verwarring wordt eerder aangenomen bij een heel creatieve naam dan bij een heel beschrijvende. De meningen zijn er dan ook over verdeeld of dat er een goede uitspraak is gedaan. Als je het zelf mee zou maken, dan zou je er niet blij van zijn want je wil juist de concurrentie aangaan en er voor zorgen dat het niet zo gemakkelijk gaat. Maar (helaas) daar dacht de rechtbank nu anders over…




Doorlinken van domeinnaam geen handelsnaaminbreuk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten