donderdag 7 augustus 2014

10 mythes over cloud hosting



Omdat cloud hosting nog een relevante vage term is worden er veel verhalen verteld over cloud hosting. Sommige verhalen kloppen en sommige weer niet. In dit artikel hebben we de 10 mythes over cloud hosting voor je op een rij gezet en vertellen we je hoe het echt zit.


Mythe 1: de cloud is onveilig


Het spreekt natuurlijk voor zich dat je zeker wilt weten dat je websites, software en data veilig zijn. Wanneer het om de beveiliging hiervan gaat zijn er natuurlijk altijd risico’s, echter zijn deze risico’s in de cloud precies hetzelfde als bij traditionele IT-oplossingen.


Echter ben je bij cloud hosting niet meer als enige verantwoordelijk voor de veiligheid, want de cloud hostingprovider zal ook diverse beveiligingsmaatregelen moeten nemen. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan speciale firewalls, geavanceerd encryptie maar bijvoorbeeld ook aan indringingsdetectiesystemen en datacenters die aan alle PCI DSS-, ISO- en ISAE-normen.


Mythe 2: de cloud is altijd goedkoper


Dit ligt volledig aan wat je nu betaalt voor je IT-oplossing en welke cloudoplossing je daarmee vergelijkt. Echter is de cloud wel vaak kostenefficiënter dan fysieke hardware. Dit geldt vooral wanneer er verkeer naar je website pieken en dalen kent en de cloud een efficiënte manier is om tijdens de pieken voldoende serverkracht tot je beschikking te hebben. Wanneer het weer rustiger wordt, kun je terug schakelen naar minder servers.


Mythe 3: alles werkt beter in de cloud


Uiteraard biedt cloudcomputing ontzettend veel voordelen voor bedrijven, maar dit wilt natuurlijk niet zeggen dat de cloud voor elke taak en situatie geschikt is. Zo kan het zijn dat in sommige gevallen een dedicated server een veel betere oplossing is dan de cloud. 


Als je gebruik maakt van applicaties die ontwikkeld zijn zonder gebruik te maken van de voordelen van virtualisatie kun je beter voor een dedicated server kiezen. Indien je zeer hoge beveiligingseisen of applicaties die minimale eisen hebben wat betreft server performance, dan is ook een dedicated oplossing beter dan de cloud.


Mythe 4: support is niet nodig


Het klopt dat je met de cloud bepaalde zaken kunt automatiseren, zodat je er geen support voor nodig hebt. Maar wat de meeste cloudproviders niet vertellen is dat als je er niet uit komt, vaak bij deze partijen ook alleen voor staat. Kijk dus goed of je gekozen cloudprovider daarnaast ook de gewenste support biedt voor je.


Mythe 5: de cloud is milieuonvriendelijk


Deze mythe is duidelijk niet waar. Als je een eigen datacenter heeft, gebruik jje ongeveer twee keer zoveel stroom (inclusief koeling, verlichting en onderhoud) als wij. Dankzij laagspanningsprocessoren verbruiken de servers minder stroom dan vele andere modellen op de markt. En de titel Green IT Operator van het jaar verplicht ons om onze datacenters elk jaar groener en efficiënter te maken.


Mythe 6: big data waait wel over


Nee, dit is niet waar want het wordt alleen maar meer. Steeds meer bedrijven genereren namelijk meer informatie dan tevoren en deze dat zal ook opgeslagen worden. Daarom zijn gestructureerde storage-oplossingen hard nodig en daarbij biedt de cloud de uitkomst, want hierbij zijn de mogelijkheden eindeloos.


Mythe 7: de cloud kent nog kinderziektes


In de beginjaren van de public cloud was dit misschien wel zo, maar inmiddels is de cloud volwassen geworden. De cloud oplossingen worden steeds meer verfijnder en zo zul je altijd je ideale configuratie vinden.


Mythe 8: de cloud zorgt voor werkeloosheid


Ook dit is niet weer, want de cloud creëert zelfs banen. In 2015 is uitgerekend over de hele wereld tot meer dan 13 miljoen nieuwe banen bijkomen door cloudcomputing. Zo zullen er meer experts nodig zijn voor configuratie, migratie, support en implementatie te kunnen verzorgen.


Mythe 9: migratie naar de cloud is een heel gedoe


Wanneer je op erg oude servers werkt, kan het zeker een flinke klus worden om over te spannen. Echter wanneer je samenwerkt met een ervaren providers, zou het migreren naar de cloud relatief makkelijk moeten verlopen met een minimale downtime en zeer snel.


Mythe 10: Bring Your Own Device stelt niets voor


De voordelen van BYOD is onder dat je minder IT-uitgaven hoeft te doen. Zo worden medewerkers productiever en kunnen ze meer plezier in hun werk hebben omdat ze hun eigen laptops, tablets, phablets en smartphones kunnen gebruiken. Dankzij de cloud heeft elke medewerker overal en altijd toegang tot de juiste data, zonder dat daarvoor een infrastructuur gebouwd hoeft te worden.




10 mythes over cloud hosting

Geen opmerkingen:

Een reactie posten