maandag 11 augustus 2014

Wat zijn bangalijsten?



Sociale media kun je op vele manieren gebruiken, je kunt er het laatste nieuws mee verspreiden, maar je kunt er ook van alles over jezelf op zetten. Waar je steeds vaker over leest is dat sociale media ook gebruikt wordt om de zogenaamde bangalijsten mee te versturen. Onder bangalijsten kun je verstaan dat dit lijsten zijn waarin namen van meisjes worden genoemd die bepaalde seksuele handelingen verrichten, het woord banga is de straattaal voor slet.


Gebeurtenissen

Het is al gebeurd dat er in sommige gevallen de personen er zelf opstaan je krijgt dan de volledige naam en Twitter-account te zien. De meeste mensen die op deze manier sociale media gebruiken doen dit vooral om andere te pesten. Wat het meeste opvalt is dat je ziet dat bangalijsten meestal worden opgesteld door scholieren, je ziet dat ze lijsten opstellen met de namen van klasgenoten maar ook van medescholieren. De volgende stap die je de jongeren dan ziet maken is dat de lijsten dan via het socialen media circuit worden verspreid.


Begrijpen

Je moet als jongere toch begrijpen wanneer je bewust iemand publieke schade toebrengt aan iemand anders zijn reputatie via sociale media dat je jezelf schuldig maakt aan laster en smaad. Als je meewerkt aan het maken van bangalijsten ben je dus strafbaar. Wat de samenstellers van dit soort lijsten vaak niet beseffen is dat je dit soort informatie nog jarenlang op het sociale media circuit maar ook op het internet tegen kan komen. Wanneer je een slachtoffer bent zou je hulp kunnen zoeken via de website van Meldknop.nl of Mijnkindonline.nl, hier kun je zien wat je eventueel zou kunnen doen tegen bangalijsten.


Actie ondernemen

Je zou ook via het sociale media kunnen proberen om te communiceren met andere slachtoffers die ook op een bangalijst staan. Wel is het raadzaam als je met de problemen blijft zitten er op school over te gaan praten, als dit niet helpt dan kun je altijd nog naar de politie gaan.




Wat zijn bangalijsten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten