zondag 3 augustus 2014

Verschillende soorten hostingbedrijven



Vroeger werd er gesproken van een zevental soorten hostingbedrijven. Echter, tegenwoordig is er een soort bijgekomen waardoor de lijst van 7 hostingbedrijven niet meer volstaat. In het onderstaande overzicht hebben de hostingbedrijven ook een indicatie gekregen van het serviceniveau. Daarnaast is er aangegeven voor welke doelgroep het hostingbedrijf geschikt is. Ook is de continuïteit, de betrouwbaarheid en een indicatie van het marktaandeel beschreven. Het is natuurlijk belangrijk om te weten of het bedrijf haar verwachtingen nakomt, dat is meegenomen in de betrouwbaarheid. De continuïteit is op de toekomstgericht, zal het bedrijf lang bestaan en kan het problemen overleven?


Commodity

Commodity hostingbedrijven worden gekenmerkt door een groot klantenbestand. De producten hebben een hoog volume met weinig marges. Daarnaast zijn de producten geheel gestandaardiseerd. Er wordt een zo groot mogelijke omzet behaald. De bedrijven kunnen verschillen qua grootte, van 10 tot 100 werknemers. Er wordt minder aandacht besteed aan de service bij een Commodity hostingbedrijf. De continuïteit en de betrouwbaarheid scoren wel goed. Commodity hostingbedrijven zijn geschikt voor MKB-bedrijven, particulieren en kleine webwinkels. Het geschatte percentage bedrijven is 20%, het geschatte percentage gehoste websites is 40%.


Slaapkamerhosters

Slaapkamerhosters zijn bijna letterlijk de hostingbedrijfjes die op de slaapkamer gevestigd zijn. Webhosting wordt in dit geval vaak aangeboden op een reseller webhostingpakket. Vaak wordt er dan gekozen voor een budgethoster. Daarnaast zijn de virtuele servers in veel gevallen van een groot buitenlands bedrijf. Slaapkamershosters zijn vaak tieners die samenwerken met vrienden. De continuïteit en de betrouwbaarheid scoren laag. Slaapkamerhosters zijn moeilijk te herkennen, vaak alleen door het feit dat ze nog niet zo lang bestaan. Slaapkamerhosters zijn geschikt voor familie of vrienden, soms een eenmanszaakje. Het serviceniveau is dan ook onvoorspelbaar. Minder dan 1% van de websites wordt op deze manier gehost. Ongeveer 2% van de bedrijven maakt er gebruik van.


Kleine hostingbedrijven

Kleine hostingbedrijven hebben vaak een paar medewerkers. In veel gevallen niet meer dan 8, ze hebben wel een eigen kantoor. Verschillende functies worden vaak door verschillende personen vervuld. Het bedrijfsmodel is bepalend in het aantal klanten en de service van het bedrijf. Ook al is er maar weinig personeel, er kan wel gestreefd worden naar een zo hoog mogelijke omzet. Ook kan er geprobeerd worden om een goede service neer te zetten. De kleine hostingbedrijven zijn over het algemeen goed te vertrouwen en de service is ook goed. De continuïteit hangt af van het feit hoe het bedrijf is ingericht, maar is over het algemeen goed. Kleine hostingbedrijven zijn geschikt voor kleine webwinkels, MKB-bedrijven en particulieren. Ongeveer 12% van de websites wordt op deze manier gehost, 5% van de bedrijven kiest voor een klein hostingbedrijf.


ZZP hostingbedrijven

ZZP hostingbedrijven zijn zeer klein en hebben vaak één of twee eigenaren. De bedrijven hebben geen vast personeel in dienst maar maken vooral gebruik van de diensten van freelancers. Daarnaast hebben de ZZP hostingbedrijven vaak geen kantoor. Wel kan het zijn dat ze een groot klantenbestand hebben. Vaak komen deze klanten door persoonlijk contact bij ZZP hostingbedrijven uit. De service van dit soort hostingbedrijven scoort goed. De ondernemers is in veel gevallen voor alles verantwoordelijk en daardoor is er ruimte voor persoonlijke service. Problemen kunnen dan ook adequaat worden opgelost. De betrouwbaarheid van deze bedrijven scoort ook goed, ze doen wat ze beloven. Maar de continuïteit is laag. Als er iets gebeurd met het bedrijf, is het vaak direct over voor ZZP hostingbedrijven. Geschat wordt dat ongeveer 40% van de websites op deze manier gehost wordt. 75% van de bedrijven maakt er gebruik van.


Managed hostingbedrijven

Bij Managed hostingbedrijven hebben de klanten helemaal geen zorgen. De service is namelijk zeer belangrijk voor dit soort hostingbedrijven. Er worden contracten opgesteld met de klant, zodoende weet de klant precies wat er verwacht kan worden. Daarnaast is de performance ook een belangrijke pijler van Managed hostingbedrijven. Er wordt veel aandacht besteed aan het goed functioneren van de website of een applicatie. Bij dit soort hostingbedrijven werken minimaal 10 medewerkers. Het serviceniveau is dus zeer hoog, datzelfde geldt voor de betrouwbaarheid en de continuïteit. Managed hostingbedrijven zijn geschikt voor grote webwinkels, overheden, MKB-bedrijven met grote websites of applicaties.


Telecombedrijven

Telecombedrijven hebben veel doelgroepen en kennen daardoor veel gezichten. Er werken veel medewerkers, soms wel duizenden. Hosting is niet het enige product dat wordt aangeboden. Het serviceniveau scoort niet zo goed. De betrouwbaarheid en de continuïteit daarentegen wel. Telecombedrijven zijn geschikt voor Telecom resellers. Ongeveer 2% van de websites wordt op deze manier gehost. Het percentage bedrijven ligt onder de 1%.


Premium hostingbedrijven

Premium hostingbedrijven hanteren niet de laatste prijs. Ze willen echter wel het beste product aanbieden in combinatie met de beste service. Het klantenbestand is vaak beperkt. Er wordt per klant wel vaak een hoge omzet gehaald, waardoor het klantenbestand dus niet groot hoeft te zijn. Er werken ongeveer 10 tot 50 personen. Het serviceniveau is zeer hoog. De bedrijven hebben zich gespecialiseerd tot een bepaalde niche, bijvoorbeeld magento voor webwinkels. De betrouwbaarheid is goed, datzelfde geldt ook voor de continuïteit. Ongeveer 5% van de websites wordt op deze manier gehost, ongeveer 1% van de bedrijven kiest hiervoor. Premium hostingbedrijven is geschikt voor kleinere webwinkels, kleine overheden en MKB bedrijven die een goede website moeten hebben.


IT-outsourcing

Vroeger was er een duidelijke grens tussen hosting en traditionele IT. Tegenwoordig is de grens steeds meer aan het vervagen. IT-outsourcing bedrijven nemen tegenwoordig ook vaak hosting op in hun dienstenpakket. Deze bedrijven hebben vaak honderden werknemers. Het serviceniveau is zeer hoog, omdat hier veel waarde aan gehecht. Daarnaast scoort de betrouwbaarheid goed, datzelfde geldt voor de continuïteit. IT-outsourcing bedrijven zijn geschikt voor overheden en grote bedrijven. Ongeveer 1 % van de bedrijven maakt gebruik van een IT-outsourcing oplossing, het gaat dan in totaal om iets minder dan 1% van de websites is de schatting.


Infrastructuur hostingbedrijven

Infrastructuur hostingbedrijven leveren de infrastructuur waar andere hostingbedrijven en grote bedrijven gebruik van maken. Er werken vaak tussen de 10 en 200 werknemers. De betrouwbaarheid en de continuïteit is zeer belangrijk voor dit soort hostingbedrijven. Het serviceniveau scoort daarentegen vaak erg slecht. Ongeveer 2% van de bedrijven doet een beroep op infrastructuur hostingbedrijven.




Verschillende soorten hostingbedrijven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten