maandag 11 augustus 2014

Voormalige eigenaren Diginotar moeten miljoenen euro"s boete betalen



De voormalige eigenaren van het Nederlandse bedrijf Diginotar, wat beveiligingscertificaten verstrekten, moeten nu miljoenen euro’s betalen aan Vasco. Dit is het Amerikaanse bedrijf dat Diginotar in 2011 had overgenomen. Later in 2011 zou het bedrijf failliet omdat het gehackt was. Achteraf bleek dat de beveiliging ontzettend slecht geregeld bleek te zijn.


De rechtbank is namelijk van mening dat de voormalige eigenaren te weinig geïnvesteerd hebben in de beveiliging van de certificaten en om deze reden zullen ze nu een schadevergoeding betalen. De voormalige eigenaren beweren door te stellen dat de hack pas na de overname heeft plaatsgevonden, maar dit vond de rechter niet belangrijk genoeg. Omdat de basis van het bedrijf gewoonweg te slecht beveilig was en vooral gemak boven veiligheid gesteld wordt.


Zo moeten de voormalige eigenaren in elk geval het overnamebedrag terugbetalen aan Vasco en of ze daarnaast nog meer moeten zullen betalen is nog onduidelijk. Je kunt nu gerust zeggen dat ervoor Diginotar geen toekomst meer is.


Over Diginotar


Diginotar leverde beveiligingscertificaten aan organisaties en bedrijven en met deze certificaten kunnen bijvoorbeeld TLS-verbindingen opgezet worden of een https-verbinding in je browser. Omdat Diginotar gehackt werd en de criminelen met de certificaten aan de haal gingen konden ze zich voordoen als websites waarvoor de certificaten verstrekt worden. Zo was onder andere de belastingdienst klant bij Diginotar.


Voor elk uitgegeven certificaat staat een bedrag waarvoor het is verzekerd, bijvoorbeeld als de verstrekker wordt gehackt en het certificaat op tafel komt te liggen. Deze bedragen lopen uiteen van 5000 euro tot in de vele miljoenen. Gezien het grote aantal certificaten dat Diginotar had uitgegeven was een faillissement niet af te wenden.




Voormalige eigenaren Diginotar moeten miljoenen euro"s boete betalen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten