vrijdag 29 augustus 2014

NSA deelt metadate inlichtingendiensten

Metadata die door inlichtingendienst NSA is verzameld wordt met verschillende Amerikaanse agentschappen gedeeld, zoals de FBI en CIA. Ook de overheidsorganisatie die handel in illegale drugs onderzoekt, krijgt deze metadata. Dit valt te lezen in nieuwe documenten uit het archief van Edward Snowden. Deze documenten zijn openbaar gemaakt door The Intercept.


ICREACH

ICREACH is de naam voor het programma dat wordt gebruikt als een interne zoekmachine. Hierin kunnen ruim duizend analisten gegevens halen. 23 verschillende overheidsdiensten hebben inzicht in de metadata. Zo kan een telefoonnummer worden opgezocht en kan er gekeken worden naar welke andere nummers is gebeld.


De interne zoekmachine bestaat al sinds 2007. In het document valt te lezen dat deze zoekmachine als broodnodig wordt gezien. De gegevens over Amerikaanse telefoongesprekken, die door de NSA via een gerechtelijk in bulk verzameld worden, kunnen niet worden doorzocht in de interne zoekmachine.


Echter, de gegevens van Amerikanen die die NSA weet te verzamelen bij de zoektocht metadata in het buitenland, zijn wel te vinden. Brian Owsley, voormalig rechter, maakt zich zorgen over ICREACH. Volgens de oud-rechter is het niet juist dat er zonder juridisch toezicht toestemming is om informatie aan een ander agentschap te geven.


Strafzaken

Experts vragen zich af of het ook mogelijk is door de interne zoekmachine te gebruiken, om een strafzaak te beginnen door de metadata van de NSA te gebruiken. Persbureau Reuters meldde vorig jaar nog dat de DEA strafzaken begon op basis van gegevens die ze hadden gekregen van inlichtingendiensten.


Echter, de dienst verhulde dat de inlichtingendienst de bron van de informatie was. Dit was niet bekend bij sommige officieren van justitie en rechters.


James Felman

James Felman hoofd van de afdeling strafrecht van brancheorganisatie American Bar Association en advocaat vindt dat overheidsdiensten eerlijk moeten zijn en moeten laten weten wie of wat de bron van de informatie is.


Ook vraagt hij zich af of het vaker gebeurd dat de bron van de informatie geheim wordt gehouden. Volgens hem is het teleurstellend en verontrustend als dit zo blijkt te zijn.




NSA deelt metadate inlichtingendiensten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten