zaterdag 30 augustus 2014

PC-markt krimpt minder hard dan verwacht

Dankzij de opkomst van Chromebooks en het einde van Windows XP krimpt de pc-markt minder hard dan verwacht. Dit wordt gemeld door het onderzoeksbureau IDC. De verwachting is dat er een kleine 4 procent minder pc’s worden verscheept dan vorig jaar. Een half jaar geleden dacht IDC dat dit -6,1 procent zou zijn. In 2013 was de krimp al bijna 14 procent. Er wordt dus een klein herstel verwacht ondanks dat er minder laptops en desktops verscheept worden.


Windows XP

Windows XP is een belangrijke oorzaak van deze positieve verwachting. Veel consumenten en bedrijven besloten namelijk een nieuwe computer te nemen omdat XP ten einde kwam. De verkoop in het tweede kwartaal schoot daardoor omhoog. Maar ook de opkomst van Chromebooks had een positief effect. Met name de educatieve sector zorgde voor een boost. Ook de stagnerende tabletmarkt zorgde ervoor dat het iets beter gaat met de pc-markt. In de afgelopen kwartalen besteedden mensen minder geld aan computers omdat ze namelijk al een tablet hebben. Echter, de tablet markt is bijna verzadigd, waardoor de verkoopt af neemt. Mensen kiezen er dan sneller voor om hun pc te vernieuwen.


Opkomende markten

Dankzij de positieve effecten groeit de pc-markt op Westerse markten zelfs met zo’n kleine 6 procent. Echter, in opkomende markten gaat het slechter. Dat komt door de groeiende instabiliteit in het Midden-Oosten en Afrika. IDC gaat voor 2015 uit van een krimp van 2,3 procent.




PC-markt krimpt minder hard dan verwacht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten