dinsdag 26 augustus 2014

Kun jij de roep om cloud nog weerstaan?

Je zou denken dat het na de middelbare school wel voorbij zou zijn met groepsdruk, maar toch bedriegt de schijn. Door de komst van cloud computing maakt het het menig IT-manager de hete adem van de business in zijn nek voelt. Steeds meer IT-managers krijgen namelijk mee te maken krijgen met businessmanagers die hun enterprise data en apps naar de cloud willen verplaatsen of de organisatie daar nu klaar voor is of niet.


Veel IT-bestuurders vragen zich af of de cloud wel resources kan besparen en of er wel een Service Level Agreement. Echter lezen de andere leidinggeven de nieuwskoppen voorbijkomen van rivaliserende bedrijven die naar de cloud verhuizen. Zo willen zij natuurlijk ook meesurfen op de hoogste technologische golven en dit leidt er na toe dat sommige IT-afdelingen beginnen met cloudgebaseerde diensten, voordat ze in staat zijn om dit op de juiste manier te doen, waarschuwen analisten.


Cloud op dit moment nog niet


“De cloud krijgt zoveel aandacht en spreektijd dat er opeens sprake van een noodzaak lijkt”, zegt onafhankelijk analist Jeff Kagan. “Morgen zal de cloud vertrouwd en bewezen zijn. Maar vandaag is het nog steeds het Wilde Westen. IT-managers weten dit, maar onder druk van andere C-level bestuurders kiezen ze voor de cloud omdat het synoniem zou komen te zijn staan voor succes. Niemand wil achterop raken.”


Analist Brad Shimmin van Current Analysis zegt dat IT-afdelingen steeds onder heftige druk staan om de algehele operationele efficiency te verbeteren en er worden zelfs nieuwe zakelijke kansen te benutten. Het heersende sentiment is dat de cloud een organisatie efficiënter kan laten opereren door sterk in de vaste kostent e snijden en ook te besparen op kosten zoals ondersteuning, training en beheer.


Steeds meer businessmanagers willen erbij horen


“Er is absoluut sprake van groepsdruk”, zegt analist Patrick Moorhead van Moor Insights & Strategy. “De CEO en businessmanagers horen dat ze een dienst kunnen krijgen tegen de helft van de prijs met een veel grote flexibiliteit. Vervolgens kloppen ze aan bij de CIO en beginnen ze te pushen.”


Een te snelle overstap naar de cloud betekent extra kosten en brengt bovendien bedrijfsgegevens in gevaar. “Als je niet goed plant, zijn er risico’s verbonden aan de controle, beveiliging en betrouwbaarheid van data”, waarschuwt Moorhead. “Te snel gaan betekent een grote kans op het over het hoofd zien van details in het service-level agreement, waarin belangrijke bepaling staan over uptime, prestaties en het omgaan met veiligheidslekken.”




Kun jij de roep om cloud nog weerstaan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten