zaterdag 16 augustus 2014

Wat is Cloud Computing?

Software wordt grotendeels nog ter plaatse geïnstalleerd op PC’s of servers in de bedrijven. Ook de data worden vaak ter plaatse bewaard of zijn middels een server te raadplegen. Cloud Computing betekent dat eveneens bestaande software, apps en informatie niet meer ter plaatse opgeslagen worden maar elders op een server, althans niet binnen het bedrijf. Omdat niet meer stoffelijk is te lokaliseren waar informatie en apps zijn opgeslagen gebruiken we hier de naam ‘in de grote wolk’ of ‘Cloud’ en hier komt de term Cloud Computing vandaan.


1996: Cloud Computing

Cloud Computing wordt erg populair en staat midden in de belangstelling, maar het bestaat daarentegen al langere tijd. In 1996 kwam Microsoft als eerste met dit product op de markt met een universele Cloud Computing exploitatie, namelijk Hotmail.


Hiermee werd e-mail immer en voor iedereen inzetbaar in de Cloud (in de grote wolk). Hierop volgden ettelijke andere gebruiken die online inzetbaar zijn zoals IM Messaging (MSN). In 2010 vervaardigde Microsoft ook Office apps als Word en Excel die toepasbaar waren in de Cloud.


Web applicaties = Cloud computing

Cloud Computing is niet echt nieuw, de meeste mensen gebruiken het al enige tijd. Hotmail, Gmail, Hyves en Facebook worden per slot van rekening niet ter plaatse op de desktop ingesteld. De apps zijn online via een browser te raadplegen en ook informatie wordt online ‘ergens in de Cloud’ bewaard. Dit geeft nogal wat winst.


Software en informatie zijn overal en altijd middels het net beschikbaar via de computer, Mac of smartphone (iPhone, Android, Blackberry, Windows Phone). Cloud Computing staat ook wel bekend als SaaS (Software as a Service). Dit is een collectivum voor online apps of services zoals hier boven vermeldt.


Alles wat je nodig hebt is een internetverbinding

Door de hulp van Cloud Computing is voor de verwerking van software en het bewaren van data geen uitvoerig serverpark noodzakelijk. Alles wat je nodig hebt is een internetverbinding! Het is ook niet meer nodig om kostbare vergunningen aan te kopen. Bijna alle servicediensten berekenen een vast bedrag per maand aan degene die hier gebruik van maakt.


Indien een algehele overschakeling naar de Cloud niet wenselijk is of niet haalbaar dan kun je ook voor een Hybride-regeling kiezen. Een combinatie tussen Outlook en CRM-samenstellingen is om maar een voorbeeld te noemen (nog) niet beschikbaar voor de bestaande Cloud apps. Is dit wel raadzaam? Dan is Hybride de uitkomst, waarbij de pluspunten van zowel on-premise als Cloud Computing gebruikt kunnen worden.




Wat is Cloud Computing?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten