dinsdag 5 augustus 2014

E-mailadres verificatie voor domeinnamen verplicht



ICANN, de organisatie achter de domeinextensies, heeft laten weten dat het vanaf 1 september 2014 het verplicht om het e-mailadres van de eigenaar van een domeinnaam te kunnen verifiëren. Zo dient het e-mailadres van de eigenaar dus geldig en actief te zijn. In de basis gaat het om de domeinnaamextensies .com, .org en .net. De overige nieuwe domeinnamen die op dit moment en toekomstig uitgegeven worden zullen met deze regels belast zijn.


Hoe werkt de e-mailadres verificatie?


Alle hostingproviders die domeinregistratie aanbieden zullen ook aan deze verplichting moeten gaan voldoen. Elke hostingpartij kan voor diverse manieren kiezen om dit zo in te richten, maar dit is wellicht de meest gangbare manier:


Na de registratie van een domeinnaam met een van de extensies als hierboven omschreven zal een registrar een e-mail sturen naar de domeinnaameigenaar met het verzoek om zijn of haar e-mailadres te bevestigen, men dient op een link klikken voor de verificatie. Deze bevestiging dient binnen 14 dagen doorgevoerd te zijn (na 7 dagen wordt een herinnering verstuurd). 


Indien dit niet wordt gedaan binnen de genoemde termijn dan zal een domeinnaam worden bevroren  (gedeactiveerd), de domeinnaam zal het niet meer doen. Het is dus van belang dat je de e-mail verificatiemail zo snel mogelijk bevestigt na ontvangst. Indien de domeinnaam voor uw klant is geregistreerd is het belangrijk dat je jouw klant hiervan op de hoogte stelt.


Her-activatie domeinnaam


Wanneer een domeinnaam bevroren is zal de enige mogelijkheid weer zijn om deze activeren om alsnog het e-mailadres van de domeinnaameigenaar te verifiëren. Echter zal het domein in de tussentijd niet gebruikt kunnen worden.


Indien er geen e-mailadres is geverifieerd en de domeinnaam is bevroren dan dient de hostingprovider deze te heractiveren. Het verificatieproces wordt opnieuw opgestart door de provider en er wordt wederom een e-mail verstuurd die bevestigt dient te worden. Na dit proces zal de domeinnaam weer geactiveerd worden en is het e-mailadres bij ICANN geverifieerd.


Dit e-mail verificatieproces is van toepassing op alle nieuw te registreren domeinnamen. Er wordt geen verificatie e-mail verstuurd naar de houders van reeds bestaande/geregistreerde domeinnamen. Er wordt wel een verificatieprocedure gestart voor bestaande domeinnamen indien de registrar bericht krijgt dat een e-mailadres van een houder niet (meer) bestaat of in gebruik is.




E-mailadres verificatie voor domeinnamen verplicht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten