woensdag 13 augustus 2014

Wat te doen bij een echt virus?

Je kunt de volgende stappen ondernemen wanneer je een echt virus herkend hebt. Als je een virus hebt herkend moet je iedereen die deze computer gebruikt hierover inlichten. Het ligt er natuurlijk aan wanneer het virus is herkend, gebruik je meerdere computers? Dan kunnen ook deze besmet zijn. Het beste kun je meteen de computer isoleren en de verbinding met het netwerk verbreken.


De volgende stap die je zou kunnen maken is met het antivirusprogramma de besmette bestanden op te schonen of te desinfecteren, je kunt dit doen volgens de instructies van de fabrikant die het antivirusprogramma heeft geleverd. Is je dit gelukt dan dien je de gehele computer te scannen om te controleren of er niet meerdere bestanden zijn geïnfecteerd.


Meerdere computers

Gebruik je meerdere computers dan moet je deze eerst controleren of ook hier geen gevaar voor bestaat. Je zou bijvoorbeeld in het geval van een besmette e-mail die je hebt verstuurd aan iemand anders de geëigende maatregelen kunnen nemen. Ben je er niet zeker van dat de dreiging is weggenomen? Dan zou het noodzakelijk kunnen zijn om de computer helemaal opnieuw op te bouwen. Je moet dan alles opnieuw installeren, je moet de harde schijf schoonmaken, maar ook zal je het besturingssysteem en andere programma’s opnieuw moeten installeren. Je moet er dus wel voor zorgen dat je regelmatig een back-up maakt van gegevens en systeemconfiguratiebestanden.


Besmet via mail

Als je bent besmet via e-mail dan moet je de afzender laten weten dat je een e-mail hebt ontvangen met een virus erop, je moet dan ook aan deze verzender vragen of deze een controle op virussen wil uitvoeren. Heb je een antivirusprogramma dat het virus om de een of andere reden niet heeft herkend? Dus je bent besmet? Dan kun je de volgende stappen ondernemen. Heb je nog de beschikking over een internettoegang dan kun je op verschillende pagina’s terecht van verschillende antivirus fabrikanten. Je zou met deze scanners kunnen proberen te analyseren welk virus op je computer actief is geweest.


Het zal zo zijn dat het meestal wel lukt om met deze scanners een virus helemaal te verwijderen. Is dit allemaal gelukt dan is het aan te raden dat je de computer opnieuw opstart, en hierna het systeem opnieuw gaat scannen. Heb je geen beschikking over een internettoegang? Dan is het aan te raden om via een ander systeem met internettoegang een aantal algemene verwijderingstools te installeren.




Wat te doen bij een echt virus?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten