donderdag 21 augustus 2014

Rechtszaak tegen Facebook goedgekeurd door rechter

De rechtbank heeft de gezamenlijke rechtszaak tegen Facebook bekeken en goedgekeurd. Facebook heeft 60.000 klachten gekregen. Daarop moet het nu gaan reageren. De organisator achter de rechtszaak laat dit weten. De aanklacht werd in augustus gestart door Max Schrems, een privacy voorvechter en een advocaat. Daarnaast riep hij alle Europeanen op om zich bij de zaak te voegen.


Zaak uitgebreid

Eerst werd bij 25.000 aanmeldingen de zaak dicht gegooid door Schrems. Dit omdat het maximum was bereikt. Echter, er kwamen nog zo’n 35.000 mensen bij. Als de zaak wordt uitgebreid kunnen deze mensen nog worden toegevoegd.


Aanklachten tegen Facebook

Facebook wordt aangeklaagd omdat het de Europese wet niet naleeft en dat het daarnaast de privacy schendt. Als argument wordt daarvoor het steunen van de geheime dienst NSA aangedragen. Ook monitort Facebook gebruikers en kunnen gebruikers niet kiezen wat er met hun data gebeurt. Vier weken tijd heeft de Europese afdeling van Facebook de tijd om te reageren. Er kan dan ook nog eens een uitstel van vier weken worden aangevraagd. Mocht Facebook niet reageren dan kan de rechter uitspraak doen zonder dat Facebook zich er mee bemoeit.


Nederlandse deelnemers

Ongeveer 2500 deelnemers zijn Nederlands, Nederland staat met dat aantal op de derde plek. De meeste mensen komen uit Duitsland, met ruim 5.000 deelnemers. De gebruikers eisen een schadevergoeding van 500 euro per persoon. Er doen 25.000 Europeanen mee wat het totaalbedrag doet uitkomen op 12.5 miljoen euro. Dit kan nog meer worden als de zaak ook daadwerkelijk wordt uitgebreid.




Rechtszaak tegen Facebook goedgekeurd door rechter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten