maandag 4 augustus 2014

Russische overheid wil inzage in broncode Apple en SAP



De Russische overheid heeft laten weten dat het aan Apple en SAP gevraagd heeft om de broncode van hun software te overhandigen. Zo willen de Russen controleren of er geen backdoors in de software zitten verstopt waarmee Amerikaanse inlichtingendiensten kunnen meekijken op een computer of smartphone.


Zo hebben de Russen zelf bekendgemaakt dat ze gevraagd hebben om de broncode van de software van SAP en Apple.De Russische Minister van Communicatie, Nikolai Nikiforov zou dat verzoek vorige week hebben gedaan toen het een ontmoeting had met de algemeen directeur van Apple in Rusland, Peter Engrob Nielsen en de algemeen directeur van SAP in Rusland, Vyacheslav Orekhov.


In de verklaring stellen de Russen dat ze de belangen en de privacy van consumenten en bedrijven willen waarborgen, maar tegelijkertijd ook de staatsveiligheid. Onduidelijk is hoe Apple en Sap denken over het overhandigen van hun broncode, want beide bedrijven hebben nog geen publiekelijke reactie gegeven.


Voor bedrijven is het echter wel gevaarlijker om de broncode van hun belangrijkste producten te delen. Wanneer de broncode per ongeluk in de verkeerde handen valt, dan komt de interne werking van de software op straat te liggen en dit brengt vele nieuwe beveiligingsrisico’s met zich mee.


Zal de Russische overheid inzage krijgen?


Hoewel de Russen op dit moment niet het beste imago hebben, zijn ze niet het enige land die graag inzage krijgen in de broncode, want ook landen zoals China, Duitsland, India en Brazilië willen graag controleren over geen backdoors in deze software gebouwd zit waarmee de NSA mee kan kijken. De Russen zijn echter wel de eerste die publiekelijk het verzoek indienen bij de bedrijven om de broncode met ze te delen. 


Rusland liet weten dat Microsoft al ruim 10 jaar de broncode van Windows deelt met het Russische  Atlas, wat een instituut is wat rapporteert aan het Ministerie van Communicatie. De Russen laten verder weten dat bedrijven die ervoor kiezen die hun broncode gesloten te houden niet proberen iets te verbergen, maar bedrijven die weigeren samen te werken met Rusland op dit vlak vaak wel onverklaarbare functies in hun software hebben gebouwd.


Wat Rusland gaat doen als Apple en SAP besluiten de broncode niet te delen is onduidelijk, maar de kans bestaat dat er dan een import- en verkoopverbod volgt.




Russische overheid wil inzage in broncode Apple en SAP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten