donderdag 28 augustus 2014

Hackers schrijven brief aan OM

Nederlandse hackers hebben een open brief naar het Openbaar Ministerie gestuurd. Volgens de vooraanstaande hackers worden zij ten onrechte nog steeds gecriminaliseerd. Deze brief wordt door de hackers gestuurd omdat het OM een campagne is gestart.


In deze campagne wordt gevraagd aan burgers welke straffen zij vinden passen bij hacken. Elf hackersgroepen hebben het OM gevraagd om de campagne aan te pakken. Op basis van ingevulde enquêtes kan de strafmaat bepaald worden. Echter, de hackers zeggen dat het OM ten onrechte stelt dat hacken het inbreken zonder toestemming op een computer is.


Creatieve wijze met techniek omgaan

Volgens de hackers is hacken een creatieve wijze waarbij meer wordt gedaan met de techniek dan dat de makers zelf hadden bedacht. Er worden grenzen opgezocht van wat mogelijk is en zowel de maatschappelijke als de ethische consequenties worden ontdekt.


De bestuursleden van de hackersgroep, die de brief hebben opgesteld, willen dat het OM bekend is met deze uitleg van hacken. Helemaal omdat de organisatie nog samen met het OM een themadag in 2013 organiseerde.


Computervredebreuk

De hackers stellen dat het niet strafbaar is als er op een computer wordt ingebroken als dit met toestemming gedaan wordt. In de wet wordt er dan niet gesproken van hacken, maar van computervredebreuk. Echter, het OM wekt deze indruk wel en daar ergeren de hackers zich aan.


Volgens hen is het misleiden en ook nog eens aanstootgevend. De hackersgemeenschap zou op deze manier negatieve aandacht krijgen. Terwijl de hackers zich bezig houden met constructieve, positieve onderwerpen, valt in de brief te lezen.


Beledigd

Verder staat in de brief dat de definitie eenzijdig en incorrect is. Het is gericht op het algemene publiek waardoor de hackers zich beledigd voelen. Hun naam en reputatie wordt aangetast. De brief is ondertekend door leden van Technologia Incognita in Amsterdam en Revelation Space in Den Haag.


Zij schrijven in de brief ook dat ze wel vaker te maken krijgen met misvattingen en snappen dat medewerkers van het OM een verkeerd beeld hebben gekregen van hacken. Maar volgens de hackers moet het OM beter weten.


Geen eerlijk proces

De hackers zeggen dat het zeer bedreigend is als medewerkers van het OM hacken meteen zien als een criminele bezigheid. Wanneer de hackers worden verdacht van dergelijke handelingen zullen ze te maken krijgen met negatieve vooroordelen. Dat komt niet ten goede van een eerlijke proces, staat in de brief. Het OM heeft nog niet gereageerd op de brief.




Hackers schrijven brief aan OM

Geen opmerkingen:

Een reactie posten