dinsdag 17 juni 2014

De beste systemen om websites en blogs mee te maken

Wil je vandaag nog een mooie blog of website maken? Dan moet je weten dat er verschillende soorten programma’s zijn die je kunt gebruiken om een eigen blog of website te maken. In dit artikel bespreken we de meest gebruikte systemen die wereldwijd gebruikt worden om website en blogs mee te maken.


CMS-systemen, wat zijn dat?


CMS staat voor Content Management System en het helpt je om alle content op je website te beheren. Dat betekent niet zozeer alleen tekst, maar ook alles muziek, video’s en afbeeldingen die je op je website gebruikt. Zo haalt een CMS alle moeilijkheden uit je handen en slaat het alle content op. Het enige wat jij dan hoeft te doen is content toe te voegen op de juiste plekken van je website. Hieronder staan de CMS-systemen die we gaan bespreken in dit artikel:


  • WordPress

  • Joomla!

  • Drupal

  • Ghost

  • Concrete5

  • Blogger

WordPress


wordpress 300x100


WordPress is het meest gebruikte en populaire CMS voor bloggers wereldwijd. Zo werd dit CMS in 2003 ontwikkeld als een opvolger van Cafélog. Later in 2013 waren er 72,4 miljoen websites die van WordPress gebruik maakten.


Het grote voordeel van WordPress is zeer makkelijk te begrijpen en daarnaast kun je met kant en klare templates eenvoudig je blog of website een uniek uiterlijk geven. Content en teksten zijn zeer gemakkelijk toe te voegen, omdat de interface van WordPress een beetje op een tekstverwerker zoals Word lijkt.


Daarnaast heeft WordPress een ontzettend grote community. Deze community is zeer hulpvaardig en helpt je dan ook snel met problemen. Dit zorgt aan de ene kant voor een groot aantal plugins waarmee je veel handige functies aan je website kunt toevoegen. Daarnaast zijn er ook veel handleidingen te vinden over het starten van een WordPress-website.


Joomla!


joomla 300x76


Joomla! is naast WordPress één van de meest populaire CMS-systemen, echter is de achterstand op WordPress wel erg groot. Joomla! staat op dit moment op 3% van alles websites, dat terwijl WordPress op 14% van alles websites staat. Het is in 2006 ontwikkeld en is ondertussen al 50 miljoen keer gedownload.


Het grote voordeel van Joomla! is dat je het uiterlijk vrij makkelijk kunt personaliseren. Ale onderdelen van Joomla! kunnen makkelijk aangepast worden. Gelukkig heb je geen ervaring in HTML nodig om met Joomla! te kunnen werken.


Echter zit er wel een nadeel aan Joomla!, omdat het maar een beperkte ruimte heeft voor je blog. Dit heeft te maken met het complexe systeem wat achter Joomla! zit. Zo heb je geen oneindige ruimte zoals je dat bij andere CMS-systemen wel hebt. Wanneer je bijvoorbeeld rond de 1000 blogberichten hebt begint Joomla! al wat te haperen. Voor kleine website-eigenaren uiteraard geen probleem, maar wanneer je veel wilt gaan schrijven kan dat problemen op gaan leveren.


Drupal


 drupal 300x115


Drupal wordt gezien als het kleine broertje van WordPress en heeft ongeveer dezelfde functies zoals WordPress. Drupal is in 2001 ontwikkeld en heeft momenteel 761.000 gebruikers. Echter het grote verschil is dat Drupal met modules werkt. Modules zijn eigenlijk allemaal losse onderdelen van de website die allemaal een eigen functie hebben zoals een blog en een slider.


Drupal heeft als voordeel dat het zeer simpel werkt en dat je veel gratis modules kunt downloaden. Daarnaast kun je de eCommerce-module ook zeer makkelijk gebruiken zodat je webshop eenvoudig snel klaar staat.


Ghost


ghost 300x117


Ghost wordt gezien als een nieuwe speler in de markt van Content Management Systemen. Het is via een Kickstarter-project in oktober 2013 opgebouwd na het ophalen van 200.000 dollar. Het idee achter Ghost was om er een lichtgewicht blogplatform te maken en dat je deze makkelijk bij kunt houden. Met Ghost kun je alleen een blog opstarten met een mooi thema. 


Een nadeel van Ghost is dat het nog veel kinderziektes bevat. Het gebruikt bijvoorbeeld nieuwe technologieën zoals Node.js en SQLite3, wat door sommige hostingpartijen nog niet ondersteund wordt. Voor beginnende bloggers kan dit erg lastig zijn wanneer ze proberen Ghost te installeren. Daarnaast heeft het helaas nog geen comment-systeem, dus het is niet mogelijk om reacties op berichten achter te laten. Daarnaast moet je ook 5 dollar per maand betalen om gebruik te maken van Ghost, dat terwijl WordPress en Joomla! je meer bieden en volledig gratis is.


Concrete5


concrete5 300x77


Concrete5 is een CMS-systeem wat vooral voor developers gemaakt is. Het idee erachter is om eenvoudig websites te bouwen en te onderhouden. Vooral voor mensen die geen verstand hebben van programmeren kan het bouwen van een website vaak intimiderend zijn. Concrete5 is in 2003 online gegaan en momenteel al meer dan 200.000 keer gebruikt om websites te maken.


Concrete5 heeft net als de meeste CMS-systemen een makkelijke interface en zelfs een pagina met website-statistieken. Ook Concrete5 heeft een trouwe community die je helpt met alle problemen.


Een nadeel is wel dat Concrete5 een zogenaamde Marketplace gebruikt waar je alle plugins kunt vinden. Echter is het niet zo uitgebreid als andere CMS-systemen. Er zijn weinig gebruikers en hierdoor is het voor ontwikkelaars niet interessant om plugins te ontwikkelen.



De beste systemen om websites en blogs mee te maken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten