dinsdag 17 juni 2014

In 2013 zijn er steeds meer mensen via het internet opgelicht

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek is gebleken dat er in 2013 meer mensen de dupe zijn geworden van oplichting via het internet. Zo blijkt dat er steeds meer mensen online aankopen doen en dat betekent indirect ook dat het aantal mensen wat opgelicht wordt via online aankopen stijgt.


Zo gaf 3,3 % van de Nederlanders van 15 jaar en ouder aan slachtoffer te zijn geworden van oplichting via het internet in 2013. In de meeste gevallen gaat het vooral om koopfraude. Daarbij komt producten aanschaffen die nooit geleverd zijn het meest voor. Zo is het aantal gevallen van koopfraude gestegen van 2,7% in 2012 naar 3,1% in 2013. Het CBS geeft aan dat de stijging hiervan vooral samen ligt met het feit dat steeds meer mensen online aankopen doen.


De verkoopfraude bleef vorige jaar ongeveer gelijk. Bij verkoopfraude worden de geleverde goederen of diensten door de koper niet betaald. De mensen die slachtoffer geworden zijn van verkoop- en koopfraude doet eigenlijk maar 1 op de 5 bij de politie aangifte.


Het aantal skimming slachtoffers zijn het afgelopen jaar opnieuw gedaald en ook dit jaar is het gedaald naar 0,8%, dit terwijl het vorige jaar nog 1,1% was. Banken nemen voor maatregelen door pinautomaten te vervangen en pinpassen uit te schakelen buiten Europa en dit lijkt op dit moment hun vruchten af te werpen.


Ook identiteitsfraude nam af in 2013 van 1,5% in 2012 naar 1,3%. Dit heeft vooral te maken met de daling van skimming. Zo laat het CBS weten dat er veel mensen zijn die identiteitsfraude wel melden bij hun bank, maar vaak niet aangifte ervan doen bij de politie.


Door de sterke stijging van internetcriminaliteit vragen wij ons af of jij wel eens in aanraking bent gekomen met internetcriminaliteit?



In 2013 zijn er steeds meer mensen via het internet opgelicht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten