vrijdag 20 juni 2014

Tips voor veilig internet kinderen

Kinderen groeien op met internet. Vaak weten jonge kinderen nog meer van internet dan volwassenen. Kinderen zoeken veel op, ze maken werkstukken op de computer, maar ze spelen ook spelletjes, ze chatten met anderen en ze sturen e-mails. Steeds meer kinderen maken ook gebruik van social media zoals Facebook en Twitter. Maar opvallend is dat ook steeds meer kinderen een mobiele telefoon hebben met internet. Dit heeft zo zijn voordelen en nadelen. Het is voor kinderen belangrijk dat zij met de tijd meegaan, maar er zijn ook minder leuke kanten verbonden.


 


Veiligheid voor alles


Ouders hebben het in deze maatschappij druk met het in de gaten houden van de veiligheid van kinderen op internet. Wat doen de kinderen op internet? Is dit wel veilig? Verantwoord internetten is daarom van belang en ouders moeten hun kinderen wel in de gaten houden anders kan het mis gaan. Het gebruik van filters voor internetsites is dan wel aan te raden, net als kinderen voorlichten over dat ze niet zomaar persoonlijke gegevens moeten geven aan anderen. Veilig chatten is ook een onderdeel van veilig internetten voor kinderen.


 


Blijf praten met je kinderen


Kinderen zonderen zich graag af achter het internet. Maar het is belangrijk dat je als ouder praat met je kinderen over wat ze doen op internet. Zorg dat je open gesprekken voert en heb niet meteen je mening klaar, maar toon interesse. Zeg ook niet meteen dit mag niet en dat mag niet, maar geef tips zoals: geef je niet zomaar je mobiele telefoonnummer door als je mensen niet kent? Kinderen reageren er niet misschien niet meteen op, maar ze nemen het wel in zich op en zullen hier aan denken als mensen een nummer vragen.


 


Afspraken over gebruik computer


Het is belangrijk dat er in een gezin duidelijke afspraken zijn over het gebruik van de computer. Je vraagt je misschien af hoelang je kind per dag op internet mag zitten, maar dit is vaak een kwestie van zelf proberen en je gezonde verstand gebruiken. Er zijn namelijk geen standaard richtlijnen die aangeven hoelang een kind per dag gebruik mag maken van internet. Er zijn echter wel adviezen die je als ouder kunt gebruiken om je eigen regels vast te stellen. Daarbij is het ook goed om te kijken naar de leeftijd van je kinderen en wat zij moeten doen. Als je kinderen een werkstuk moeten maken dan is het zinvol als zij van de computer gebruik maken, zinvoller dan wanneer zij willen gamen.


 


Online is niet altijd betrouwbaar


Als kinderen gebruik maken van internet dan lezen ze ook veel. Het kan zijn dat je kinderen alles geloven wat op internet staat. Geef duidelijk aan dat er op internet ook veel dingen staan die niet kloppen. Je kunt dit duidelijk maken door aan te geven wat andere mensen op internet kunnen zetten. Je zou kunnen laten zien dat iedereen een eigen website kan maken en hier dus alles op kan zetten wat diegene zelf wil. Als je kinderen zich hiervan bewust zijn, dan is dat een stuk gemakkelijker dan wanneer ze alles geloven.


 


Voorlichting social media


Social media wordt ook steeds vaker door kinderen gebruikt. Maar kinderen zijn zich niet bewust van de gevaren. Ze denken vaak dat ze met iedereen een gesprek moeten voeren en allemaal foto’s moeten delen, ze kennen de gevaren niet. Het is belangrijk dat je als ouder je kinderen voor gaat lichten over social media. Je kunt bijvoorbeeld samen gebruik maken van social media, of er voor zorgen dat je het wachtwoord van de kinderen kent zodat je ze in de gaten kunt houden. Oudere kinderen willen wat meer privacy, deze kun je hen geven als je ze kunt vertrouwen en zij ook weten wat ze wel en niet kunnen/mogen doen op social media.


 


Computer beveiligen


Het beveiligen van de computer is van groot belang. Je kunt als je je kinderen goed op wilt laten groeien met internet niet voorzichtig genoeg zijn. Er zijn zoveel gevaren, een keer chatten of een verkeerde internetsite bezoeken kan voor kinderen al gevaren oproepen. Daarom is het van belang dat je hier op in gaat spelen en zorgt voor een veilige computer. Als kinderen op bepaalde sites niet mogen komen, blokkeer deze dan en zorg voor een uitgebreid filter. Je wilt als ouder graag in de hand hebben wat je kinderen wel en niet op internet kunnen doen en met een filter kun je veel voorkomen.



Tips voor veilig internet kinderen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten