maandag 9 juni 2014

Regels NSA

Alle vertegenwoordigers in de Amerikaanse senaat lijken het er over eens te zijn, de wet die de verzamelwoede aan banden moet leggen deugt niet. De argumenten zouden allemaal diagonaal tegenover elkaar staan. Welke regels moeten er nu voor de National Security Agency (NSA) gaan gelden? De Amerikaanse senaat is hier erg over verdeeld. Het gaat over de nieuwe regels met betrekking tot het verzamelen van gegevens van de telefoon en dataverkeer.


 


Aanleiding regels


Veel grote IT bedrijven hebben samen gepleit voor deze regels. Zij willen dat de NSA niet langer het vertrouwen schaadt van de klanten. Klanten moeten namelijk vertrouwen hebben in de dienstverleningen in de producten.


 


Discussie


Er is al enige tijd een hevige discussie gaande. De aangepaste regels zouden er voor zorgen dat de NSA niet meer mag doen aan ‘bulk collection of phone and business records’, zij mogen geen massale ongerichte verzamelingen aanleggen. Er zijn ook democraten die zeggen dat de wet veel te vaag is en niet voldoet aan wat de initiatiefnemers van de wet hebben bedoeld. Democraat Mark Udall uit Colorado zegt: “De wet is vaag genoeg om nog steeds zeer grote informatieverzamelingen aan te leggen. De NSA heeft keer op keer bewezen de mazen van de wetten op te zoeken en daarvan zijn er voldoende in deze wet.”


 


CEO’s van de bedrijven


CEO’s van bedrijven welke hebben gevraagd om de regels van de NSA hebben in een brief hun frustraties geuit over de ‘slappe’ wet. Ze hebben het in deze brief over de regering van president Obama en het Congres aan hadden gegeven dat zij het ongebreideld verzamelen van data aan banden zouden leggen. Maar het verzamelen wordt nog steeds toegelaten met de huidige regels. Maar er zijn ook senatoren die vinden dat de wet allerlei zaken repareert die niet kapot zouden zijn. Het volgende wordt gezegd: “Mijn naam zit er in [de NSA-database] samen met die van iedereen. Maar eerlijk gezegd lig ik daar niet wakker van want ik praat niet met terroristen”. Dit wordt gezegd door de Republikeinse senator Saxby Chambliss uit Georgia. Een collega van hem, John Rockefeller, heeft het over dat de afgezwakte wet het publiek misschien een beter gevoel geeft, maar dat het nationale veiligheid ondermijnt.



Regels NSA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten