zondag 22 juni 2014

Het belang van veilig gebruik van de computer

Je kunt het niet vaak genoeg horen, dat de veiligheid op internet een belangrijk, zo niet belangrijkste aandachtspunt dient te zijn. Dit geldt voor volwassenen maar zeker ook voor kinderen die er gebruik van maken. Het is niet van deze tijd om je kinderen helemaal weg te houden van internet. Internet zorgt namelijk voor veel mogelijkheden. Er wordt op school zelfs vanuit gegaan dat kinderen internet gebruiken voor het opzoeken van informatie. Helaas zijn er net zoveel nadelen (misschien zelfs nog wel meer) als voordelen van het gebruik van internet. Daarvoor dien jij zelf goed op je hoede te zijn. Kinderen zijn erg kwetsbaar als het gaat om misbruik via internet.


Waarschuwen


Ouders en/of verzorgers, scholen enz. doen er al heel veel aan om kinderen ervoor te waarschuwen, dat internet door criminelen wordt gebruikt ten koste van hen. Helaas is dat niet altijd voldoende en wordt er desondanks veel misbruik gemaakt van volwassenen, maar meer nog van kinderen via internet. Het is dus aan te raden om kinderen erg goed voor te lichten. Voor de jonge kinderen geldt dat je hen niet alleen achter de computer dient te laten. Houd te allen tijde toezicht, ook al zul je daar veel commentaar op krijgen. Het toezicht op pubers zul je niet altijd en overal kunnen houden. Je moet er dus voor zorgen dat zij weten wat er in de wereld speelt.


Computer gebruiken om te pesten


De computer wordt gebruikt om te pesten, maar ook om jongeren dingen te laten doen op seksueel gebied, waar zij later spijt van hebben, maar wat nooit meer ongedaan kan worden. Naaktfoto’s worden geplaatst en gaan de hele wereld over. Waarschuw je kinderen hiervoor. Zij zullen dit in eerste instantie niet willen horen, maar als een bepaald voorstel op internet wordt gedaan zal jouw kind zich jouw woorden wellicht herinneren en eerst nadenken voordat hij of zij iets doet waar hij of zij later spijt van krijgt.


Voorlichting kinderen


Je kinderen dienen te weten dat er “aan de andere kant” mensen aan de computer kunnen zitten die helemaal niet van dezelfde leeftijd zijn, die hele andere plannen met hen hebben dan zij denken. Er zijn mensen die graag en heel gemakkelijk misbruik maken van het vertrouwen van mensen en in veel gevallen van kinderen. Oké, kinderen experimenteren graag en dat mag, maar dan wel op een manier die geen blijvende schade kan veroorzaken.


Vertrouwensband


Het is belangrijk dat je een goede vertrouwensband hebt met je kinderen. Ben zelf eerlijk en open en vertel waarvoor je bang bent. Internet verbieden heeft niet zoveel zin. Wel het goed leren omgaan met internet en vertellen dat niet iedereen betrouwbaar is en dat niet iedereen is die hij zegt dat hij is. Leer kinderen zeer terughoudend te zijn. Vraag ze om je in te lichten als zij desondanks vervelende zaken op internet voor ogen krijgen, wordt dan niet boos, want zo verbreek je elk contact met je kind. Help het als er zich ondanks jouw goede voorlichting toch problemen voordoen. Laat je kind niet in de steek. Internetcriminelen gaan namelijk zeer geraffineerd te werk. Denk je eens in als er internet zou zijn geweest toen je zelf nog jong was……..


Veiligheid staat voorop


Veiligheid voor je kind staat voorop. Dit op het gebied van verkeer, uitgaan, verkeerde vrienden en vriendinnen, vakantie, het gebruik van alcohol en drugs, het gebruik van de computer enz. Het vraagt veel van ouders om al deze punten tot een goed eind te brengen. Opvoeden is heus niet gemakkelijk, daar hoort tegenwoordig het gebruik van internet zeker bij en niet op de laatste plaats, om je kind te beschermen.


Negatieve invloeden


Het gebruik van internet kent naast de internetcriminelen nog meer negatieve invloeden. Pesten via internet is hiervan een goed voorbeeld met grote zeer nadelige gevolgen. Internet zorgt er tevens voor dat kinderen minder naar buiten gaan: verstoppertje spelen, hutten bouwen, knikkeren, voetballen op het buurtveldje enz. De buurtspeeltuin is op woensdagmiddag vaak leeg!! Jongeren worden geen lid meer van een vereniging, zij zitten achter de computer. Face to face contacten zijn er steeds minder dank zij internet.









Het belang van veilig gebruik van de computer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten