vrijdag 20 juni 2014

Veilig omgaan met je eigen gegevens

Online kun je gemakkelijk contact leggen met anderen. Het is belangrijk dat je er even bij stil gaat staan wat je wel en niet over jezelf gaat vertellen. Het ligt er natuurlijk aan wie je gaat e-mailen of welk online formulier je in gaat vullen. Is het bijvoorbeeld relevant dat je je adres door gaat geven of je inlogcode? Moeten anderen perse je geboortedatum of telefoonnummer hebben? Het is eigenlijk standaard zo dat er op internet meer gegevens worden gevraagd van je dan daadwerkelijk noodzakelijk is.


 


Let goed op!


Het is goed om alert te zijn op contacten die aanbiedingen hebben voor je of naar je gegevens vragen. Als er zomaar naar je creditcardgegevens wordt gevraagd, dan moet er wel een belletje gaat rinkelen want dit is niet “gewoon”. Als voorbeeld nemen we een bank, soms krijg je een e-mail en moet je inloggen via een link met je rekeningnummer en wachtwoord. Nooit doen! Een bank zal je nooit een e-mail sturen en vragen om in te loggen, hier zitten hackers achter die proberen aan jouw gegevens te komen zodat zij dan geld van je rekening kunnen halen. Het is belangrijk dat je als je een e-mail hierover krijgt contact opneemt met je bank zodat zij weten dat er een e-mail rond en hier kunnen zij op de website dan een melding over plaatsen en mensen adviseren om hier geen gebruik van te maken.


 


Bestanden openen? Nooit zomaar doen


Als een onbekend persoon of een bedrijf jou een bestand heeft gemaild is het beter dat je het niet gaat openen. Er bestaat namelijk een kans dat je iets schadelijks op je computer gaat installeren. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan over spyware. Dit kun je pas opmerken wanneer je computer traag wordt of dingen gaat doen die je niet hebt ingevoerd. Je kunt dus maar beter alleen een programma downloaden waar je vertrouwen in hebt en bij twijfel, niet downloaden. Je moet altijd een gebruikersovereenkomst lezen of een privacyverklaring voor je iets gaat downloaden. Als kennissen of vrienden iets mailen en vragen of je het wil downloaden, informeer dan eerst even of de software betrouwbaar is.



Veilig omgaan met je eigen gegevens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten