maandag 9 juni 2014

Nederlanders worden ook getapt

Wist je dat je als Nederlander ook getapt kunt worden door de buitenlandse overheden? Als zij rechtstreeks toegang hebben tot mobiele netwerken in hun land dan kunnen jouw gegevens ook worden gebruikt. Je denkt misschien wel dat overkomt mij niet, maar als je op vakantie gaat naar het buitenland? Of wanneer je vanuit Nederland een berichtje stuurt naar een ander land. De overheid kan op dat moment volgens de privacy waakhond Bits of Freedom mee luisteren en mee lezen. Vodafone heeft bekend gemaakt dat het bedrijf toe heeft moeten staan dat de overheden van zes landen directe toegang hebben tot de netwerken van Vodafone. Maar niet alleen van Vodafone, ook van andere providers. Dit houdt dus in dat de overheden ongecontroleerd de het telefoonverkeer en dataverkeer kunnen afluisteren.


 


Welke landen zijn het?


We weten in ieder geval dat Nederland niet bij deze zes lande hoort. In Nederland moet de rechter commissaris namelijk toegang geven om iemand te tappen. De beveiliging is dus niet optimaal als je een berichtje naar het buitenland stuurt of je belt iemand. Je gaat er vaak vanuit dat anderen niets te weten komen over je berichten of gesprekken, maar dat kan dus heel anders aflopen.


 


Vrij in het buitenland?


Als je naar zo’n land op vakantie gaat, dan wil dat zeggen dat de uitgaande telefoongesprekken en berichten te zien zijn. Een woordvoerder van Bits of Freedom zegt hierover: “Als je in het land bent, is ook het internetverkeer op je mobiele telefoon te zien. Zelfs als je versleutelde sites bezoekt, kunnen ze zien waar je heen surft. Facebook is bijvoorbeeld versleuteld, maar een overheid kan toch zien dat je daarop zoekt. Ze kunnen alleen niet zien welke pagina’s binnen Facebook je bezoekt”. De privacy waakhond zegt dat het in Nederland ook niet ondenkbaar is dat de overheid wel eens meeluistert. Er zouden per jaar ongeveer 10.000den taps worden gedaan. Er is dus best een grote kans dat jij iemand belt die getapt wordt.



Nederlanders worden ook getapt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten