dinsdag 10 juni 2014

Welke kansen brengen de nieuwe domeinextensies voor iedereen?

In de laatste jaren is technologie is een groot gedeelte van ons leven geworden. Zo waren computers vroeger net zo groot als een boekenkast, terwijl we nu alles op een platte tablet doen. Iedereen die zich online wilt identificeren met technologie kan die nu ook doen met de speciale technology-extensie.


Maar de technology domeinnaamextensie is niet de enige nieuwe domeinnaam die je kunt registreren. Sinds 2008 zijn er plannen gemaakt om honderden nieuwe domeinextensies uit te geven en sinds mei vorig jaar komen de domeinnaamextensies langzaam uit. Maar wat is het verhaal hierachter en hoe kan jij hiervan profiteren?


De geschiedenis van deze ontwikkeling


Wat veel mensen niet weten is dat de domeinextensie op zichzelf zijn oorsprong al in 1984 vindt. In dat jaar zijn toen de eerste extensies ontwikkeld en toen begon het internet vorm te krijgen. De extensies .com, .gov. en .org waren vooral voor algemene doeleinden. Deze extensies worden TLD’s genoemd en dat staat voor Top Level Domain.


ICANN oftewel Internet Corporation for Assigned Names and Numbers beheert al deze extensies en keurt ook de nieuwe voorstellen. Elk jaar komen er weer nieuwe extensies erbij zoals de extensies .info en .xxx. 


In het begin waren het aantal extensies redelijk beperkt, terwijl de landcodes ervoor zorgden dat de websites voor bepaalde gebieden en landen bedoeld waren. Echter waren er nog maar weinig extensies voor een specifieke branche of activiteit. Daar kwam in 2008 verandering in toen de ICANN besloot om bedrijven de mogelijkheid te geven om nieuwe extensies voor te stellen. Er was verwacht dat er maximaal 1000 inschrijvingen zouden komen, maar er kwamen uiteindelijk 1930 voorstellen. De kosten voor een voorstel zijn geschat op 185.000 dollar en dat is natuurlijk een duur grapje.


Waarom zou je een nieuwe domeinnaam registreren?


Een specifiekere domeinnaam kan een goede keuze zijn, want je kunt aan je bezoekers laten zien naar wat voor website ze naar toe verwezen worden. Zo kan bijvoorbeeld het bedrijf Canon op hun website canon.camera laten zien welke producten ze verkopen omtrent camera’s.


Wanneer je een bepaalde dienst of product aanbiedt, dan kan het zeker interessant voor je zijn om een domeinnaam in die richting vast te leggen. Op dit moment is het echter nog niet bekend wat de kosten zijn voor bepaalde domeinextensies. De verwachting is dat je flink in de portemonnee grijpen om de begeerde domeinextensies te kunnen registreren.



Welke kansen brengen de nieuwe domeinextensies voor iedereen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten