maandag 16 juni 2014

Belgische stemsoftware aan de tand gevoeld

SIG is de Software Improvement Group en zij laat haar software analyse laboratorium een ISO 25010 inspectie uitvoeren op de broncode van de Belgische verkiezingssoftware. Dit initiatief is niet zomaar genomen, zij streven hiermee namelijk naar transparantie rond ICT door de Belgische Overheid. Hierbij wordt ook de aandacht gevestigd op het maatschappelijk belang van softwarekwaliteit. Als de resultaten van de inspectie bekend zijn, dan worden deze als eerste getoond aan de Belgische Overheid.


 


Verkiezingen België


Op 25 mei 2014 hebben de verkiezingen in België plaats gevonden. Daarbij is er gebruik gemaakt van stemcomputers en stemmen-telsystemen. Op 2 juni is de broncode van de systemen openbaar beschikbaar gesteld. Dit leidt namelijk tot hogere kwaliteit omdat meerdere ogen ook beter fouten kunnen ontdekken. Daarbij is het van belang dat de broncode wordt geanalyseerd. Professor dr. Ir. Joost Visser is hoofd Research van SIG en hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en hij zegt: “In principe kan transparantie tot hogere kwaliteit leiden maar een effectieve inspectie komt niet vanzelf tot stand”.


 


SIG richt zich op de mate van beveiliging van de verkiezingssoftware en ook op de complexiteit en de onderhoudbaarheid. Rob van der Veer, Security Practice leider bij SIG zegt het volgende: “Wat een softwaresysteem veilig maakt is niet alleen de afwezigheid van lekken.” Ook een goede structuur en begrijpelijke programmatekst zijn van wezenlijk belang om fouten te voorkomen en het oplossen van de onvermijdelijke bugs eenvoudiger te maken.”



Belgische stemsoftware aan de tand gevoeld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten