woensdag 25 juni 2014

Tips om scam te voorkomen

Als je scam wilt voorkomen, dan hebben we een aantal tips voor je. De eerste tip die we je mee kunnen geven is maak gebruik van meerdere e-mailadressen voor verschillende doeleinden. Er kan een mailadres gebruikt worden als je mee wilt doen aan aanbiedingen en een ander mailadres geef je alleen aan betrouwbare mensen. Hiermee kun je voorkomen dat je mailadres wordt misbruikt door oplichters. Een andere tip die we je kunnen geven is scherm je online profielen af. Op deze manier kunnen oplichters je e-mailadres hier niet vanaf halen. Dit heeft ook te maken met de online privacy waar je goed aan moet denken.


 


Niet antwoorden op alle e-mails


Je krijgt een e-mail van iemand die je niet kent, daar hoef je ook niet altijd op te reageren. Als onbekende via de e-mail om geld vragen, reageer hier dan niet op. Er wordt ook wel eens naar persoonlijke gegevens gevraagd, deze e-mails kun je maar beter meteen verwijderen.


 


419 scam?


Heb je het vermoeden dat je slachtoffer bent geworden van de 419 scam? Dan is het belangrijk dat je meteen het contact verbreekt met de oplichter. Je moet geen geld overmaken en meteen aangifte doen bij de politie. De fraude kun je ook bij de bank melden of bij een andere betaaldienst waarmee je geld over hebt gemaakt. Je kunt het beste samen naar de politie gaan en dan vragen wat de vervolgstappen zijn. Als je slachtoffer bent geworden van de 419 scam dan is het ook goed dat je de periode daarna op blijft letten. Je kunt bijvoorbeeld e-mails krijgen die zogenaamd afkomstig zijn uit het buitenland van politie of justitie. Soms staat daarin dat de oplichter op is gepakt en dat het geld aan je terug wordt betaald. Maar daarvoor moet je eerst een klein bedrag betalen aan administratiekosten. Niet doen! Anders ben je weer in een nieuwe 419 scam verzeild geraakt.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten