maandag 16 juni 2014

Voldoet jouw webwinkel aan alle wettelijke voorwaarden?

Vrijwel elke webwinkels leven steeds meer de wettelijke verplichtingen na, maar uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 65% van de webwinkels op het gebied van alle wettelijke voorwaarden niet in orde. Wat moet je dus als webwinkel-eigenaren om een inspectie van Economische Zaken goed te laten doorstaan.


In België zijn van de 451 webwinkels die in 2012 gecontroleerd werden door de FOD Economie warren er 292 in overtreding. Echter was deze overtreding is 47% van alle gevallen om een simpele fout zoals het missen van één van de verplichte identificatiegegevens. 


Zo bepaalt de wet dat een webwinkel de naam van de onderneming, het adres, het e-mailadres of het ondernemingsnummer op de website moet vermelden. Veel webwinkels vermelden de gegevens niet volledig en bieden de gebruiker vaak alleen een contactformulier aan om met de onderneming in contact te komen.


Aan welke voorwaarden moet mijn webwinkel voldoen?


Wanneer je met je webwinkel aan de slag wilt gaan kun je hieronder de voorwaarden vinden waar een webwinkel minimaal aan moet voldoen:


  • De naam van uw bedrijf, adres en e-mailadres, en ondernemingsnummer

  • De totale prijs van een product of dienst

  • Of deze prijs inclusief of exclusief BTW is, en welk percentage toegepast wordt

  • Wat de leverings- of verzendkosten zijn

  • Of er nog andere belastingen zoals Recupel bijkomen of inbegrepen zijn in de prijs

  • Of de klant beroep kan doen op het herroepingsrecht

Wanneer je op het internet verkoopt val je onder regels van verkopen op afstand. Hierdoor kan de klant binnen 14 dagen na aankoop afzien van zijn aankoop. Echter zitten daar wel uitzonderingen op zoals het reserveren van tickets en reizen. Je kunt een duidelijk overzicht vinden van het herroepingsrecht op de website van de FOD Economie.



Voldoet jouw webwinkel aan alle wettelijke voorwaarden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten